Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Red Riding: In the Year of Our Lord 1974 (Red Riding: 1974), engelsk (britisk) film fra 2009

Kriminal, Drama, Mysterie, Thriller Spilletid: 102 minutter

Første avsnitt rundt morderen i Yorkshire

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 30.11.2018]

Året er 1974. En morder går løs i Yorkshire og dreper ungjenter. Vi følger den unge journalisten Eddie Dunford, som mener han er på sporet av en sak når han begynner å grave i materiet om en mulig massemorder i det øde lille lokalsamfunnet. Det virker også farlig å grave i mordsakene, i og med at en tidligere reporter blir funnet drept. Men politiet ser ingen sammenheng mellom tidligere drap og en ny ti år gammel jente som er forsvunnet. Dunford setter hardt mot hardt, og finner mye grums, men det viser seg at morderen har mange høytstående venner...

Annonse:

Dette er en ganske lovende TV-film i dramasegmentet med litt thrillerlementer i seg mot midten og utover. Filmen bygger på den sanne historien om en omstendighetene rundt en seriemorder fra Yorkshire, kalt det ‘The Yorkshire Ripper’. Vi følger en hardarbeidende journalist. Han blir banket av politiet fordi han legger seg opp i deres arbeid. Det er litt kult å følge alt fra en journalist og ikke fra politiets ståsted. Vi begynner å ane at mange er med å dekke over mordene. Og det blir farligere og farligere å grave i saken.

Dette er første del i en trilogi om Yorkshire Ripper. Filmen åpner i skikkelig 1970-tallstemning når det gjelder alt fra klær, farger og ikke minst også filteret på kameraet som minner litt om hvordan 1970-tallsfilmer ofte så ut. Du får bra musikk i filmen med alt fra disco til rolig og melodiøs gitarspill med strykeinstrumenter til. Andrew Garfield, kjent fra Hacksaw Ridge og The Amazing Spider-Man, spiller hovedrollen i filmen og det gjør han på en overbevisende måte. Du finner også andre kjente navn som Sean Bean (Game of Thrones og Ringenes Herre).

Filmen fremstår som en smart krimfilm med mye kvalitet i seg. Digger den dystre atmosfæren som nærmest trykker på deg imens du ser filmen. Denne stemningen er også mye viktigere enn selve handlingen, og gjør at selv om filmen er noe seig til tider, er den likevel bra spennende. Særlig når man legger teorier om hvem morderen kan være. Det viser seg å være store problemer i kommune og politi med korrupsjon og det gjør ikke saken noe enklere. Filmen krever dog noe av deg som seer, fordi dette ikke har veldig mye action i seg i første del.

‘En morder går løs, 1974’ er en svært dyster film som virker troverdig lagt opp. Det er veldig spennende å se hvor dette ender, filmen blir jo også mer og mer intens og thrilleraktig. Du får med andre ord en handlingsmettet slutt som hjelper på inntrykket. Du får et solid drama med mye å spille på. Materialet og hvordan ting er lagt opp minner igrunnen om en lang episode av en stødig TV-serie. Samtidig fungerer dette også som en enkeltstående film som opplyser oss om den dystre mordsaken som vi dog skjønner ikke vil bli løst, siden det er hele to filmer igjen i trilogien.

Konklusjon
Jeg likte ganske godt denne første filmen i trilogien om Yorkshire Ripper. Med en så potent start lover dette bra for fortsettelsen. Likevel mangler filmen det siste lille ekstra, men fungerer godt som bekmørk og trykkende krimunderholdning. Jeg trekker dog noe for at filmen ikke holder samme intensitet hele veien. Liker likevel at filmen tilsynelatende ikke har tatt seg for store friheter til å legge inn mer underholdningsmomenter som ikke hører med i den ekte historien om Yorkshire Ripper. Dramatiseringen er godt lagt opp og britene viser at de kan sin krim. Regissør Julian Jarrold har også laget spillefilmer før med filmene 'Becoming Jane' og 'Brideshead Revisited' i filmene før denne. Liker hvordan Jarrold lander denne filmen på beina. Jeg ruller en supersolid firer på terningen for en interessant film for store krimfans.

Terningkast: 4+
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Red Riding: In the Year of Our Lord 1980 - Seriemordersaken fortsetter...
- Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 - Siste avsnitt om Yorkshire Ripper

Diskusjon

Omtalespalte: Dramafilm

Her finner du omtaler av dramafilmer.
Les flere spalteomtaler: Dramafilm
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,5 av 6 - 17 stemmer)

Kritikker i media

 • Detroit News
 • Grouchoreviews.com
 • Times-Picayune
 • Filmhjerte.blogg.no
 • Austin Chronicle
 • Reelviews.net
 • Ozus' World Movie Reviews
 • BrianOrndorf.com
 • Philadelphia City Paper
 • Verdens Gang
 • Filmfront
 • Dagbladet
 • arilabra.com

Land:

Storbritannia

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.