Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Demons (Demoni), italiensk film fra 1985

Action, Grøsser, Fantasi Spilletid: 88 minutter Aldersgrense: 18 år

Demoner vs. mennesker innestengt i en kinosal

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 18.06.2018]

Filmen starter med at en ung kvinne føler at noen er etter henne på en undergrunnsstasjon. Men da mannen som har delvis metallisk ansikt tar henne igjen, deler han ut gratisbilletter til en film en film uten navn til et sted som kalles Metropol. Mange blir henrykt av glede, men når folk ankommer kinoen viser det seg at dette er alt annet enn bare fryd og gammen når galskapen tar overhånd og demonene viser sitt sanne ansikt...

Annonse:

Det tar ikke lang tid før folket som har fått invitasjoner ankommer kinoen. Der får de se en metallmaske som henger på utstilling på en motorsykkel før publikum går inn i kinosalen. En av de som skal se film prøver masken og får en liten bloduttredelse i ansiktet. Underveis i filmen som de ser skjønner de hva som egentlig tar del i. Fordi filmen handler om det samme som etterhvert skjer med publikum når noen blir om til demoner i salen.

Manuset er blekkført av den italienske gialloregissøren, Dario Argento. Han regisserer ikke filmen selv, men har fått Lamberto Bava til å ta regiansvaret. Og Lamberto er sønn av ingen ringere enn Mario Bava, som var en skrekkfilmlegende og en av de største Giallo-pioneerene sammen med Dario Argento. Men jeg hadde mer forventninger til Lamberto Bavas største film i karrieren, og Demons klarer aldri helt å fenge meg, selv om den har sine stunder. Effektene er gode for sin tid. Dette er en okei blodig film med mye avriving av hud, blod, gørr og grønn gugge som siver ut av de som blir om til demoner.

Filmen har et okei konsept, men er langt i fra så spennende eller skremmende som jeg hadde sett for meg på forhånd. Alt begynner litt tregt og føles noe tam og foregår for det meste inne i en kinosal. Filmen overrasket meg aldri og bygger opp til at det som skjer på filmen i filmen, også skjer i kinosalen. For min del synes jeg det er noe litt Fulchi-aktig over filmen. Jeg tenker at det er litt skittent og med mye blod og gørr. Men hovedproblemet med filmen er er at jeg aldri knyttes nok til rollefigurene. De er omtrent som pappfigurer å regne.

Var ikke helt henrykt over stemningen i filmen heller. Demonene ser ikke tøffe nok ut heller. Dette er omtrent som å se en zombiefilm, bare at zombiene er byttet ut med demoner. Filmen føles noe snodig og rar til tider. Det er ikke så mye mål og mening med det som skjer. Vi får heller ikke noe forklaring med det som skjer og slutten kommer veldig brått på. Men jeg kan skjønne at enkelte liker dette bedre enn meg, fordi dette er nok litt av en jokerfilm innen skrekk. For min del synes jeg filmen kunne vært gjort mer ut av, fordi jeg liker premisset for filmen. Regien kunne også vært hvassere og skrekkscenene kunne det vært jobbet mer med.

Konklusjon
Lamberto har laget en grei film med ‘Demons’. Jeg hadde dog forventet mer av manuset til Dario Argento. Synes historien og plottet var for enkelt. Det er noen kule detaljer i historien, men i det store og det hele var dette hverken særlig spennende eller skremmende, selv om noen sikkert vil synes dette er grei skrekk. Filmen er laget på 1980-tallet, og jeg pleier å like slike filmer med praktiske effekter, men dette ble for simpelt og jeg følte ikke helt at regissør Lamberto Bava klarte å lage skrekkscener som engasjerer meg mer enn middels. Musikken er også utrolig 1980-tallspreget i alle ledd, og den er med å trekke litt opp.

Terningkast: 3+
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Demons 2: The Nightmare Is Back - Demonutbrudd i skyskraperen...

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Demons 2: The Nightmare Is Back - Demonutbrudd i skyskraperen...

Diskusjon

Omtalespalte: Skrekkfilm

I denne spalten trekker vi frem enkeltfilmer innenfor skrekkfilmens verden. Om det er en større kjent grøsser eller en mindre profilert slasher er ikke poenget, mer at filmen skiller seg ut som skrekkfilm, er verdt å fremheve av skrekkfilmer eller rett og slett bare engasjerer på et eller flere nivåer.

Skrekkfilmsjangeren dekker mange undergenre, men hvor fellestrekkene selvsagt ligger i spenningen, det skremmende, i grøsset, deres evner til å frembringe dette i oss. Om dette videre er en typisk slasher, eller mer i retning psykologisk thriller kan begge deler oppfattes som en variant av skrekkfilmen. Skrekkfilmspalten kan inneholde dybdeanalyser så vil det kunne være sjanse for at ting "røpes" mer enn i vanlige kinoanmeldelser.
Les flere spalteomtaler: Skrekkfilm
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,7 av 6 - 22 stemmer)

Kritikker i media

 • Adventuresinpoortaste.com
 • skrekkfilm.com
 • Dvdtalk.com
 • Needcoffee.com
 • Antagony & Ecstasy
 • BobaFett1138.blogspot.com
 • Horrorfanzine.com
 • efilmcritic.com
 • Mountain Xpress
 • Filmfront
 • Reelfilm.com
 • EmanuelLevy.Com
 • The Coast

Land:

Italia

Språk:

Italiensk

Filmselskap:

DACFILM Rome

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.