Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Mongol, kasakstansk film fra 2007

Historie, Drama Spilletid: 120 minutter

Trailere

  Mongol - Trailer 02.09.2008

Bror mot bror

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 10.06.2018]

Den mongolske herskeren Djengis Khan, gikk fra å være slave til å ta makten over halve verden i år 1206. Her får vi en dramatisering av kampen for friheten i oppveksten til gutten som senere skulle bli den store krigeren og herskeren, Djengis Khan...

Annonse:

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Russland og Kasakstan. Vi tas med tilbake til en fjern og eksotisk periode i verdenshistorien. Filmen gir deg kul action og store følelser. Mongol er en episk filmfortelling om overlevelse og seier. Vi får også formidlet en kjærlighetshistorie med på kjøpet. Landskapsskildringene er meget vakre med storslått natur som skildres i alle årstider.

Dette minner litt om de store episke filmene som Hollywood lagde i sin tid, bare med skuespillere som ikke er så kjente for oss. Alt begynner imens Djengis Kahn er liten. Hovedpersonen fanges til stadighet. Filmen starter i lavt tempo, men med små porsjoner action i de ellers så solide dramasekvensene.

Annerledes enn jeg hadde tenkt på forhånd. Jeg hadde sett for meg at filmen skulle handle mer om Djengis Khans kriging og herjing, men istedet får vi forhistorien. Filmen bygger opp mot det store oppgjøret i bror mot bror. Og slutten rommer litt av et slag med mange stilige kamptaktikker. Og sluttslaget kjempes i både lyn og tordenbrak.

Kampsekvensene er ganske forseggjorte og veksler bra i både nærbilder og mer oversiktlige bildekomposisjoner. Du får mange kule actionsekvenser som involverer krig på hesteryggen. Det blir en del blodsprut i filmen, når sverdkampene tar til. Filmen engasjerer stort og både musikk og bilde er ypperlig gjennomført og skaper en historisk atmosfære som preger filmen.

Filmen er regissert av den russiske regissøren Sergei Bodrov. Han er også kjent for den kritikerroste filmen Prisoner Of The Mountains fra 1996. Bodrov viser også med denne filmen at han kan lage en stødig film. Mongol ble blant annet nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Filmen virker også veldig påkostet og er visuelt helt upåklagelig fortalt. Hvor historisk korrekt filmen er, vet jeg ikke, men det er liten tvil om at dette engasjerer bra.

Konklusjon
Dette er en vakker film. Synes dog at historien kunne vært litt mindre innadvent og ikke den mest interessante historien, men i det store og det hele er dette en storfilm som det er lett å la seg underholde av. Djengis Kahn fremstår som en kjernekar og helt, det tviler jeg litt på om han virkelig var. Men så lenge filmen leverer varene på andre områder er jeg solgt, og det gjør den. Og selv om jeg ble noe skuffet over å ikke få historieleksjonen om Djengis Kahn, så er dette langt på vei tilgitt på grunn av at filmen er så gjennomarbeidet i alle tekniske ledd at den er en nytelse å se.


Diskusjon

Omtalespalte: Utenfor Hollywood

Dette er en omtalespalte der vi trekker frem gode filmer fra filmskapere utenfor Hollwood.
Les flere spalteomtaler: Utenfor Hollywood
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,5 av 6 - 17 stemmer)

Kritikker i media

 • Dagbladet
 • Adressavisen
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Filmfront
 • Cinerama
 • Det Nye
 • Cinemablend.com
 • Bergens Tidene
 • Verdens Gang
 • Side2
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • NRK
 • Filmbyen
 • Natt&Dag

Land:

Kasakstan, Russland

Språk:

Mongolsk

Filmselskap:

X-Filme Creative Pool, Andreevsky Flag Film Company, Kinofabrika, Kinokompaniya CTB

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.