Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av The Professionals, amerikansk film fra 1966

Action, Western, Eventyr Spilletid: 117 minutter

Hva gjør en kvinne verdt 100 000 dollar?

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 10.05.2018]

Fire farlige menn får et godt betalt oppdrag de ikke kan motstå. Henry ‘Rico’ Fardan har gått militærskolen i Virginia og begynte hos Pancho Villa som våpenekspert og taktikker. Han sluttet i Villas styrker i juni 1915. Hans Ehrengard er ekskavalerimann, kvegsjef, topp cowboy, oksetemmer og flokkleder. Jacob Sharp. Spesialist med rifle, tau og langbue. Den mest pålitelige speider og sporfinner i hele området. Bill Dolworth er en sprengningsekspert. Oppdraget lyder som følger: Kaptein Jesus Raza, som er den blodigste strupekutteren i Mexico, har kidnappet kona til Joe Grant. Mister Grant hyrer derfor inn fire driftige menn for å bringe kona hans trygt tilbake og gjøre gjengjeld. Oppdraget er bra betalt med 1000 dollar for hver av de fire mennene og 9000 ekstra om de klarer å få kona til Grant trygt tilbake. Det blir et krevende oppdrag, selv for fire spesialiserte karer...

Annonse:

Alt starter med bra intensitet med masse forskjellige rollefigurer hver på sin kant. Du får servert røffe actionscener med automatvåpen, hestemiskandling og slåssing med introduksjonen av rollefigurene. Det er litt eksotisk å få en westernhistorie som tar plass litt inn på 1900-tallet, som er noe over den typiske westernperioden. Likevel har dette mye å stille opp med som westernfilm, med lokomotiv, hester, sprengning og skyting og andre spektakulære ting. Liker hvordan rollefigurene har sine egenskaper og spesialiteter som de bruker for å løse det massive oppdraget som ligger foran dem.

Filmen holder et høyt tempo, men mye spenning. Vi får se hvordan fire menn klarer å hamle opp med mange flere med å bruke kløkt og list. Det blir etterhvert litt av et spill mellom de fire og gjengen til Raza. Filmen har en kul atmosfære og er svært underholdende. Det er litt av noen tøffe karer vi blir stilt overfor. Filmen var overraskende solid til at jeg ikke hadde hørt om den på forhånd. Filmen er heller ikke helt rett frem, og du får også noen kule tvister underveis. Det er også kult med måten det blir brukt dynamitt på i filmen med å feste dem på piler og skyte dem ut av en bue.

I mine øyne er dette en meget undervurdert westernfilm som har mye for seg også selv om den ikke har de aller største navnene på plakaten. Det gjør nok at filmen ikke er blant de mest kjente, men den er drivende godt regissert av Richard Brooks, som er mannen bak ‘Cat on a Hot Tin Roof’ fra 1958 med Elizabeth Taylor og Paul Newman. Fotoet i ‘The Professionals’ er også meget bra hele veien. Skuespillet er svært vellykket og skuespillerne har mye sjarme og godt samspill dem igjennom. I begynnelsen er det Burt Lancaster og Lee Marvin som tar mest plass og etterhvert tar Jack Palance og Claudia Cardinale over showet med god kjemi og kule scener dem imellom.

Konklusjon
Om du liker western er dette noe du bør prøve deg på. Selv om filmen ikke er blant de største klassikerne, så er dette meget underholdende hele veien. Jeg ble meget positivt overrasket over hva denne filmen gav meg. Angrer med andre ord ikke at jeg kjøpte filmen, fordi dette er noe jeg lett kan se igjen. Jeg liker hvordan vi blir kjent med rollefigurene gjennom oppdraget deres. Det er mange kule replikker i filmen og okei moral til en westernfilm å være. Slutten er også bra klassisk. Dette har vesentlig høyere rytme og tempo enn den typiske spagettiwestern eller typisk western generelt. Det gjør at filmen føles ganske intens og actionen er imponerende skrudd sammen i forhold til tiden den er laget under. Alt i alt en meget potent westernfilm som leverer varene og underholder til det fulle.

[ I skrivende stund kan filmen sees på Netflix under navnet ’Fire farlige menn’ ]


Diskusjon

Omtalespalte: Westernfilm

Her finner du omtaler av westernfilmer.
Les flere spalteomtaler: Westernfilm
Underspalter:
- Acionfilm - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,7 av 6 - 17 stemmer)

Kritikker i media

 • Hjemmekino.no
 • blu-ray.com
 • Filmfront
 • Ozus' World Movie Reviews
 • Qwipster.net
 • Themoviescene.co.uk
 • Derekwinnert.com
 • Gonewiththetwins.com
 • Dvdclassik.com
 • Myreviewer.com
 • Moviebreak.de
 • Dagsavisen
 • Cinerama

Land:

USA

Språk:

Engelsk, Spansk

Filmselskap:

Columbia Pictures Corporation, Pax Enterprises

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.