Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Doc Hollywood, amerikansk film fra 1991

Komedie, Romantikk Spilletid: 104 minutter

Eldre Doktor Doogie på et småsted

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 05.05.2018]

Benjamin Stone er en ung og fremadstormende lege. Han jobber på et sykehus, men velger å skifte jobb da han blir tilbudt en lukrativ og innbringende jobb som plastisk kirurg i Los Angeles. Han setter seg i sin røde sportsbil og setter kursen for Los Angeles, men så oppstår kø og han kjører av motorveien for å spare tid. Plutselig har han kjørt seg bort og ender på landet. Der treffer han på en som går med en ku rett i veien. Det resulterer i at Stone kjører av veien og krasjer inn i gjerdet. På grunn av hans hodeløse kjøring får han 32 timers samfunnstjeneste som straff på det lokale sykehuset. Stone begynner å sone straffen med det samme, for å komme seg raskest mulig fra stedet, men så treffer han en kvinnelig ambulansesjåfør, da blir han i tvil om han virkelig ønsker å forlate stedet...

Annonse:

Filmen åpner med pophiten ‘I am the one and only’ strømmende ut av høyttaleren. Allerede der lukter vi at dette er en film fra en svunnen og herlig tid. Men filmen er langt i fra blandt de største filmene fra denne tiden og undertegnede hadde ikke hørt om filmen før jeg fant den på Netflix.

Filmen er basert på Neil B. Shulmans bok ‘What? Dead again?’. Michael J. Fox spiller en lege på jakt etter suksess og kjærlighet. Rollefiguren Benjamin Stone tror han er bedre enn det han er. Legen Benjamin er en ung og karrièrejagende lege som tror han vet best i alt han foretar seg. Han føler seg nesten udødelig på toppen av livet, som en eldre versjon av Doktor Doogie fra TV2 serien som rullet over TV-skjermene på 1990-tallet.

Humorpoengene er ikke allverdens i denne komedien. Typiske poenger er når hovedpersonen kjører ned det nylagde gjerdet som dommeren i landsbyen holder på å male ferdig. Eller når småstedets babe er ute å bader og spankulerer flørtende og naken opp av vannet, slik at legen mister både munn og mele. Ellers blir det spøkt med giftige edderkopper i vesker og en masse annet simpel moro.

Filmen har også litt lavt, men behagelig tempo i stil med landsbygden som filmen skildrer. ‘Doc Hollywood’ er en veldig koselig og småmunter film, men det er veldig lett å skjønne hvor alt bærer hen. Handlingen i filmen er til forveksling lik den du finner i den første Biler-filmen til Pixar, men selvsagt er det Pixar som hermer etter denne og ikke motsatt. Konseptet for filmen føles med andre ord greit, men jeg skulle gjerne fått et litt mer gjennomarbeidet manus for å bygge opp i detaljene rundt det som skjer.

Regien er ved Michael Caton-Jones, som står bak andre filmer som ‘This Boy's Life’ med Robert De Niro og Leonardo DiCaprio, ‘Rob Roy’ med Liam Neeson og Jessica Lange og Shakalen med Bruce Willis. Denne gangen får han flere stjerneskudd på rollelisten i tillegg til Michael J. Fox. Du møter også pur unge versjoner av Bridget Fonda og Woody Harrelson. Caton-Jones gjør en grei jobb med filmen uten å lykkes helt med alt han foretar seg. Komediedelen av filmen har også mye å gå på og kunne med fordel vært skildret bedre.

Konklusjon
Filmen begynner ikke så bra, men litt av sjarmen i filmen kommer når den suksessfulle legen lærer seg å sette pris på andre verdier enn penger og karriere. Michael J. Fox leverer best i dramascenene, da blir han en trygg og god skuespiller. Da er det verre med humorscenene som ikke er de aller beste, da poengene blir for grunne og ikke sitter helt. I det ene øyeblikket er filmen en dum komedie og i det neste øyeblikket spiller den på følelser og skaper noen små øyeblikk som gjør at filmen løfter seg litt.

Terningkast: 3+
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Basic Instinct 2 - Tamt og forførerisk spill

Diskusjon

Omtalespalte: Komedie

Her trekker vi frem alle salgs komedier fra alle verdenshjørner og omtaler dem.
Les flere spalteomtaler: Komedie
Underspalter:
- Romantikk - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,5 av 6 - 17 stemmer)

Kritikker i media

 • blu-ray.com
 • RogerEbert.com
 • Eyeforfilm.co.uk
 • Dagsavisen
 • Arbeiderbladet
 • efilmcritic.com
 • Themoviescene.co.uk
 • Verdens Gang
 • Dagbladet
 • Aftenposten
 • Filmfront
 • Empire
 • Cine.gr

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Warner Bros. Pictures

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.