Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Fallet - Sesong 1, svensk tv-serie fra 2017

Komedie, Kriminal Spilletid: 28 minutter

Fallet - Sesong 1: Variert nordic noir-parodi

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 13.04.2018]

Britisk og svensk politi slår seg sammen for å finne drapsmannen til en britisk borger i den svenske lille byen Norrbacka. Utfordringene står fort i kø for dette inkompetente polititeamet, med den beinharde men utålmodige Sophie Borg i spissen.

Annonse:

Sammen med den dumsnille britiske pingla fra politiet i St. Ives, Tom Brown, må hun forsøke å få has på en drapsmann som etter hvert også fortsetter sitt drapsraid i byen. Den snart pensjonerte politisjefen Klas Wall (Thomas von Brömssen) forsøker å gjøre sin siste sak til en suksess, men med dette rotete teamet spørs det om saken i det hele tatt vil bli løst!


Parodi og satire på nordic noir

Fallet er en svensk produksjon, men også med britiske og noen norske navn på rollelista. Serien på 8 korte episoder er en tydelig parodi og satire over den nå etter hvert svært så veletablerte nordiske krim noir-bølgen vi har hatt i mange år.

Sånn sett er dette virkelig en etterlengtet og herlig tanke, å sprute litt energi og vittig humor inn i denne dørgende mørke og dystre seriegenren som Broen, Forbrytelsen, Beck, Wallander, og en haug andre liknende serier representerer.

Fallet starer imidlertid svært rotete, med karakterer og en handling som makes no sense, og de første episodene oppleves som et eneste stort rot i hodet. Det tar med andre ord tid før ting setter seg, noe som jo for så vidt ofte er tilfellet i mange serier. De siste episodene føles slik best der vi endelig har fått karakterene litt nærmere hjertene våre og lært dem å kjenne.


Irriterende og ujevn humor

Frem til dette er mange av dem nemlig riktig så irriterende. I sitt forsøk på å leke med genren er enkelte av karakterene veldig preget av en form for slapstick humor som rett og slett bare blir for dum. Den ene politibetjenten Bill Wall er her det absolutte lavmålstilfellet og går nesten norske Tommy Wirkola-humoren en høy gang. Han kommer med uttallige former for digresjonshumor der han er skrevet som og mer fremstår som tilbakestående enn oppriktig morsom.

Andre karakterer preges også av denne utdaterte og lite smarte humoren dessverre, dog ikke i samme enorme omfang som stakkars Wall. Nei, da er heller den røffe og skyeglade Sophie Borg og den småsøte og snille Tom Brown hakket bedre, eller hva med finske Stina Rautelin som den brutalt ærlige likobdusenten Sonja.

Enkelte poeng og parodiske morsomheter glimter da til innimellom, som når noen tar feil av etterforskeren og et kvinnelig vitne med strikkegenser (lik den etterforskeren i Forbrytelsen brukte), eller når en skjeggete langhåra mann automatisk blir tatt for å være hacker, mens han bare er kommet for å anmelde et sykkeltyveri.

Slike små genialiteter i genreleken skulle det være langt mer av!

Humoren føles egentlig litt som en typisk banal britisk humor, men avlevert av for det meste svenske karakterer får den liksom mer en dumhet over seg til at man virkelig ler av den. Kanskje kommer humoren for nært siden dette er på svensk, eller kanskje er den også rett og slett bare for dumt skrevet?

Fallet er uansett et velkomment humorbidrag av en veletablert langt mørkere type krim. De to hovedetterforskerne er dessuten et sjarmerende good cop/bad cop-radarpar med en etter hvert personlig historie som fyller serien god mot slutten. Det er til syvende og sist den anstrengte og svært varierte humoren som blir dens akilleshæl, noe som jo er litt ironisk all den tid det er dette den burde flyte på. Man ser gjerne en ny sesong av dette, men da helst med et litt voksnere og smartere manus.

Fallet kan i skrivende stund streames på Netflix.


Diskusjon

Omtalespalte: TV-Serie / Sesong

Dette er en samling av anmeldelser av TV-Serier og sesonger av dem.
Les flere spalteomtaler: TV-Serie / Sesong
Underspalter:
- Streaming - Les flere.
Les mer om tv-serien
Gjennomsnittskarakter:
(3 av 6 - 2 stemmer)

Kritikker i media av S01

  • Filmfront

Land:

Sverige

Språk:

Svensk

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.