Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Doctor Dolittle, amerikansk film fra 1967

Eventyr, Komedie, Familie, Fantasi, Musikal Spilletid: 152 minutter

Musikal om en dyrevenn av dimensjoner

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 12.01.2018]

Vi befinner oss et stykke ut på 1800-tallet i England. Alt starter med at Matthew Mugg (Anthony Newley), og hans tar sin unge venn Tommy Stubbins (William Dix), drar på besøk til den eksentriske doktor John Dolittle for å behandle en syke and. Dolittle, er en tidligere lege, som bor med en rekke dyr inkludert en sjimpanse med navnet Chee-Chee, en hund som heter Jip og en snakkende papegøye med navn, Polynesia.

Dolittle merker ved en tilfeldighet at han kan snakke med dyr. Han har holdt så mange dyr i hjemmet at de skapte problemer for hans menneskelige pasienter. Hans søster, som jobber som hans husholderske, krevde derfor at han kastet bort dyrene, ellers ville hun forlate ham. Dolittle valgte dyrene. Det har seg nemlig slik at Pappegøyen lærer Dolittle at forskjellige dyrearter kan snakke med hverandre. Det får Dolittle til å legge ut på en reise for å studere dyrespråk slik at han kunne bli dyredoktor. Men det er ikke lett å bli tatt seriøst om man hevder man kan snakke med dyr...

Annonse:

Filmen bygger på barneboken ‘The Story of Doctor Dolittle’ av den er en av den engelske forfatteren Hugh Lofting som utkom første gang i 1920. I Norge er historien mest kjent i oversettelsen og gjenfortellingen til Thorbjørn Egner i 1954 under navnet, Doktor Dyregod. Jeg har lest boken til Egner, men husker ikke noe fra den annet at den hadde noe med dyr og en bår å gjøre. Men jeg kan ikke si at jeg synes denne historien føltes god nok til å basere en film på, særlig ikke slik manusforfatter Leslie Bricusse har løst dette på.

Dette begynner dog som en typisk eldre klassiker. Det vil si at filmen tar seg god tid å bygge opp. Og du merker på alt det visuelle at filmen er påkostet i alle ledd. I tillegg er også filmen en musikal, slik nesten alle de populære familiefilmene var på den tiden filmen kom ut. Filmen er samtidig litt for treg igang. Det er som om filmskaperne kanskje tror filmen er litt mer betydningsfull enn den egentlig er. Dette er nemlig ikke den publikumsmagneten det kunne ha blitt.

Filmen er udiskutabelt solid laget, men manuset har mye å gå på. Det vil si at innholdet kunne vært langt mer interessant. Dette blir derfor litt langdrygt og kjedelig i lengden. Ja, for filmen virker litt for lang. Denne filmen sliter med litt av det samme som ‘Jorden rundt på 80 Dager’, som også var en storfilm og klassiker som var svært omfattende fortalt. Og når filmen ikke helt kan forsvare lengden i underholdningsverdi, faller inntrykket noe i mine øyne.

Filmen ble nominert til Oscar for beste film i 1967. Filmen høstet dog to statuetter i noen mindre gjeve priser for beste effekter og beste originalsang. Økonomisk sett ble filmen en fiasko da prosjektet hadde brukt 9 millioner dollar før premieren og den tok inn bare 6,2 millioner dollar på kino. Og i ettertid er filmen blitt noe glemt, og når jeg ser den nå skjønner jeg at filmen ikke er blant de største klassikerne i bunken, men filmen har sine kvaliteter som gjør filmen severdig likevel.

Dette er forsøk på en stor familiefilm. Men jeg vil tro unge i dag ikke vil synes dette er noe særlig. Du skal også være en litt barnslig voksen for å sette skikkelig pris på filmen, noe undertegnede er. Det at dette er laget som en musikal er jo noe som fenget meg litt. Tror filmen ville falt helt igjennom uten sangene. Men jeg skal dog innrømme at filmen også for meg ble litt langtekkelig innimellom, men når filmen først kommer igang kommer alt mer til sin rett. Skuespillet er også passe greit med Rex Harrison (My Fair Lady, Cleopatra) i hovedrollen og Richard Attenborough (Jurassic Park) som i en av de beste birollene i filmen.

Jeg ler litt av filmen underveis som da Doktor Dolittle må bevise at han snakker med en hund i retten. Da vil anklageren vite hva eieren hadde til middag dagen før og hunden gir et langt svar som får meg til å både smile og le. Eieren har nemlig hatt seg litt av et herremåltid med mange retter og til og med kost seg med vin og en yngre dame på kvelden. Dette er en av de beste scenene i filmen sammen med et noen små uforglemmelige sangnummere, blant annet med sangen ‘Talk to the Animals’, som føles som filmens beste.

Konklusjon
Denne filmen var hakket dårligere enn ‘Jorden rundt på 80 Dager’, men jeg føler at filmen fortjener litt mer enn midt på treet. Derfor ruller jeg en svak firer på terningen. Noen scener redder noe av inntrykket i en ellers så alt for tungrodd film. Med et litt bedre manus og en kortere klipp, kunne filmen kanskje vært en toppfilm. Det er ofte små forskjeller som gjør store utslag i store produksjoner som dette. Synes nesten jeg ser litt frustrasjon i måten filmen er laget på som om de ikke har fått nok ut av ressursene. Filmen ble også børstet støv av og funnet god nok til en igjeninnspilling i 1998 da Eddie Murphy trakterte dyredoktoren.

Terningkast: 4-
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Dr. Dolittle 5 - Dyresnakkjenta blir oppdaget i Hollywood
- Dr. Dolittle 4 - Presidenthunden - Hundekatastrofe i det hvite hus...
- Dr. Dolittle 3 - Datteren til legen kan også snakke med dyr...
- Dr. Dolittle 2 - Dyrlegen forsøker å redde en hel nasjonalpark for dyrene
- Dr. Dolittle - Legen som snakker med dyr...

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Red Sonja - Det lukter kalkun lang vei
- Conan ødeleggeren - Arnold gjør comeback som Conan
- Mr. Majestyk - Du messer ikke med Charles Bronson!
- Soylent Green - Hemmeligheten bak Soylent Green
- Tora! Tora! Tora! - Angrepet på Pearl Harbor skildret fra de to nasjonene ståsted

Diskusjon

Omtalespalte: Klassiker

I denne spalten trekker vi frem klassike filmer innenfor filmens verden. Det er ikke så nøye hvor gammel filmene er så lenge man tenker på dem som en klassikerfilm. Filmfront ønsker å trekke frem små og store filmklassikere fra skuffene og hyllene hjemme for å anmelde dem.
Les flere spalteomtaler: Klassiker
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,4 av 6 - 20 stemmer)

Kritikker i media

 • Commonsensemedia.org
 • Filmcritic.com
 • Filmfront
 • Video-Reviewmaster.com
 • Cinema Signals
 • Movie Mom at Yahoo! Movies
 • Aftenposten
 • The New York Times
 • Empire
 • Arkansas Democrat-Gazette
 • Mountain Xpress
 • Reeling Reviews
 • TVguide.com

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

20th Century Fox, APJAC Productions

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.