Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Biler 3 (Cars 3), amerikansk film fra 2017

Animasjon, Eventyr, Komedie, Familie, Sport Spilletid: 108 minutter Aldersgrense: Alle år

Fort kjørt, fort glemt

[Skrevet av: Torstein Ryen-Pettersen, Dato: 10.01.2018]

Jeg leste en gang et intervju med noen av toppsjefene til Pixar, hvor det kom frem at «Cars 2» ikke var laget med grunnlag for innovasjon eller fortellerglede, men kun for å tjene penger på merchandise. Kanskje de hadde et stort behov for å gå i pluss i regnskapet igjen, siden «Cars 3» også ble laget?

Annonse:

Nå har Lightning McQueen (Owen Wilson) hatt en flott karriere i rampelyset, med mengder av troféer i kabinettet som et resultat av farten sin på banen. Men han hungrer fortsatt etter mer, og når brått en utfordrer tar rotta på ham i den nye sesongen, forsøker Lightning mer enn før å forbedre seg. Men oppgaven virker umulig. Ikke bare er den nye utfordreren designet for å yte mer og bedre enn Lightning, han virker utilnærmelig. Når en stygg krasj setter Lightning på sidelinjen, virker det å være spikeren i kista for karrieren hans, men er det kanskje mulig å komme tilbake en siste gang – for å kunne bevise for verden at han fortsatt er en mester? 

Ja, så var vi her igjen da. På racerbanen fylt av brummende motorer som alle forsøker å yte maksimalt, runde etter runde. Etter de to første filmene, trodde du kanskje at ungene hadde fått nok? At det var nok Lightning for denne gang? Neida, de har tydeligvis knyttet sterke bånd til den røde racerbilen, for han er tilbake for å gjøre for Pixar det som Fast & Furious gjør for Universal? Det virker nesten sånn når man ser at de har klart å skvise ut tre filmer av dette konseptet.

Uoriginal er «Cars 3» så absolutt, og det virker den å bry seg fint lite om, men etter at «Cars 2» viste seg å være en gedigen nedtur, hadde jeg vel ikke trodd at de orket å bruke så mye penger og energi på å lage denne tredje filmen. Men tydeligvis er Cars et såpass sterkt varemerke at den går i pluss på alle lekene som fyller opp hyllene på Toys’R’Us. Pixar trenger kanskje et slikt overskudd for å finansiere de litt mindre prosjektene sine, som i idéfasen kan virke som et modig valg? Jeg har lite innsikt til hva de tenker når de tar avgjørelsen om å lage «Cars 3», men nå vel til og med Pixar se at enden på ferden er nådd? 

Film nummer 1 var helt ålreit, søt og uskyldig bilmoro. Film nummer to ble like masete som neonlysene som florerte i bakgrunnen i mange av scenene, men jeg må si at «Cars 3» er et hakk bedre enn sin forgjenger. Selv om den virket i overkant lovende av den første traileren som ble sluppet. Det var nesten for godt til å være sant at «Cars 3» skulle bli en ny kritikerrost Pixar-film… Og det VAR for godt til å være sant. Det er en helt OK historie i bunnen her, om en mester som vil gjenvinne æren og vise verden at den fortsatt klarer – HOST, Zlatan Ibrahimovic, HOST – og man har sett liknende historier i virkeligheten i en rekke sporter/idretter, men det er en del som forsvinner i oversettelsen til det animerte universet hvor biler lever som mennesker. Og det er her hvor litt av magien som den første filmen bragte til racerbanen, forsvinner.

Som en adrenalinfylt barnefilm proppet full av følelser, humor og ettertanke, er «Cars 3» en fin film for familien. Nå har jeg kun sett filmen én gang, men jeg regner med at min sønn på halvannet år – som er over rimelighetens grenser interessert i bil – kommer til å sørge for at denne filmen ruller over TV-skjermen man en gang. Bilkrasjscenen ganske tidlig i filmen er for øvrig et lekkert skue med 3D-brillene på, og heldigvis faller ikke Pixar for fristelsen om å gjøre 3D-effekten til noe teit. Helhetlig fungerer «Cars 3» absolutt nok til å sørge for underholdning i stua. At den er å foretrekke fremfor begge Børning-filmene sier dessverre mer om de labre norske bilfilmene enn denne filmen. Så ja, det er en film på det jevne. Fort kjørt, fort glemt.
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Biler 2 - Flåklypa 2011!
- Biler - Den første bilfilmen til Pixar skuffer litt

Diskusjon

Omtalespalte: DVD / Blu-Ray

DVD / Blu-Ray
Les flere spalteomtaler: DVD / Blu-Ray
Underspalter:
- Animasjonsfilm - Les flere.
- Barnefilm - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,2 av 6 - 24 stemmer)

Kritikker i media

 • Willamette Week
 • Verdens Gang
 • Gudbrandsdølen Dagningen
 • Barnevakten.no
 • Radio Times
 • Reelviews.net
 • MovieFreak.com
 • MovieCrypt.com
 • Starburstmagazine.com
 • South China Morning Post
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Filmfront
 • Empire
 • Sky.com
 • Irishtimes.com
 • London Evening Standard
 • Daily Telegraph (Australia)
 • Adam Filmer (Youtube)

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.