Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Zulu, engelsk (britisk) film fra 1964

Action, Drama, Krig Spilletid: 138 minutter

Storslått krigsfilm lagt til Sør-Afrika alla 1879

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 19.12.2017]

Alt begynner 23. januar 1879. Krigsministeren får da følgende melding fra Lord Chelmsford, sjef for Hennes Majestets styrker i Natal, Sør-Afrika: ‘Jeg må med beklagelse melde om en trefning den 22. Januar mellom zukukongen Cetshwayos hær og vår egen 3. kolonne, bestående av fem kompanier fra 1. bataljon, 24. regiment, og et kompani fra 2. bataljon, i alt 1500 offiserer og menige. Zuluene, overlegne i antall, innledet et disiplinert angrep ved Islandhlwana-fjellet, og tross tapper motstand…’. Hennes Majestets styrker led som vi ser i introduksjonen store tap, og nå mobiliserer zulukrigerne til et voldsomt angrep på det som er igjen av Hennes Majestets styrker i Natal, Sør-Afrika. Det blir et hardt slag for britene...

Annonse:

Filmen viser kolonitiden da den herjet på det afrikanske kontinentet og skapte stor splid som vi fremdeles i dag får etterdønningene av. Filmskaperne tar seg god tid på å bygge opp mot det store slaget som er høydepunktet i filmen. På zuluspråket betyr Zulu ‘himmel’, men selv om zulukrigerne er på hjemmebane får de stor motstand i dette slaget. Vi får se at zulukrigerne har stort mot til tross for at fienden er bedre rustet til krig enn dem. Zulukrigerne har fordel med å være mange, men det er det. Filmen er basert på en sann historie om 100 britiske soldaters kamp mot 4000 av Zuluenes mektigste krigere i forsvaret av Rorke's Drift i 1879.

Det er stilig å se alle de forskjellige kampformasjonene til zulukrigerne. Du får mange kule krigsstrategier og taktikker belyst i filmen. Det gjør denne filmen svært så underholdende når filmen først kommer skikkelig igang. Vi får se britene forsøke å holde fortet på alle tenkelige måter. Det må nok ha vært ganske så krevende fysisk og psykisk sett. Du får også se en slakt av menn uten like. Du får en fortelling om hvordan de 4000 zulukrigerne angriper ik bølge på bølge av krigere mot en liten hær på rundt 100 britiske soldater. Filmen skildrer slaget fra begge sider og gjør det på respektfylt vis.

Skuespillet er solid over hele linjen. I de ledende rollene finner vi store navn som Stanley Baker (Kanonene På Navarone), Jack Hawkins (Lawrence of Arabia, Ben Hur og Broen over Kwai) og stjerneskuddet Michael Caine (Siderhusreglene). Dette var også en av Michael Caines første roller i en populær storfilm. Filmen ble spilt inn i Sør-Afrika kun 100 kilometer unna hvor det faktiske slaget sto. Alt er svært flott fotografert og viser Afrika både på sitt mest eksotiske og med en vakker og storslått natur som bakteppe. Du får mange nydelige fotokomposisjoner i form av soloppganger og lignende på slagmarken. Regien er solid av Cy Endfield i hans kanskje beste film noensinne. Musikken er også svært stemningsskapende levert av legenden John Barry. Barry står bak musikk til en rekke James Bond-filmer samt Danser med ulver og Out of Africa.

Konklusjon
Alt i alt er dette en film som overrasket meg veldig i positiv retning. Filmen skildrer den gripende spenningen og frykten i en kamp. Det blir også ganske mye action mot slutten der selve slaget vises. Filmen er ikke perfekt, men den skildrer ting på en storslått måte. Digger det at spenningen bølger litt frem og tilbake og vi får se hvordan mennesker takler slike ekstreme forhold som denne krigen var. Zulu har inspirert mange krigsfilmer som lignende filmer som eksempelvis 'Braveheart' og 'Kingdom of Heaven'. Det er fascinerende med slike filmer der en mindre styrke må forsvare seg mot langt større styrker. Liker slike storfilmer som dette og denne innfridde virkelig.

Terningkast: 5+


Diskusjon

Omtalespalte: Klassiker

I denne spalten trekker vi frem klassike filmer innenfor filmens verden. Det er ikke så nøye hvor gammel filmene er så lenge man tenker på dem som en klassikerfilm. Filmfront ønsker å trekke frem små og store filmklassikere fra skuffene og hyllene hjemme for å anmelde dem.
Les flere spalteomtaler: Klassiker
Underspalter:
- Utenfor Hollywood - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,8 av 6 - 22 stemmer)

Kritikker i media

 • Sky.com
 • TVguide.com
 • Radio Times
 • Filmfront
 • The Guardian
 • Empire
 • Reeling Reviews
 • Las Vegas Review-Journal
 • Cinema Signals
 • Boulder Weekly
 • Threemoviebuffs.com
 • The New York Times
 • Filmcritic.com
 • EmanuelLevy.Com
 • Cinema em Cena

Land:

Storbritannia

Språk:

Engelsk, Zulu

Filmselskap:

Diamond Films

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.