Filmfronts personvernerklæring
Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av The Shootist, amerikansk film fra 1976

Drama, Western Spilletid: 100 minutter

Revolvermannen Brooks sine siste dager...

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 04.10.2017]

Året er 1901. Den berømte revolvermannen Brooks (John Wayne) oppsøker lege fordi han føler seg syk. Legen undersøker ham og gir ham den tunge beskjeden om at han har kreft og det ikke er noe å gjøre. Brooks ønsker da fred og ro og tar inn på et pensjonat i en landsby hos enken Boud (Lauren Bacall). Men da folk begynner å kjenne ham igjen blir hans siste uker alt annet enn fredelige...

Annonse:

Regissør Don Siegel gjør nok en solid film. Han er kjent for å ha laget klassikere som Invasion Of The Body Snatchers, Dirty Harry og Flukten Fra Alcatraz. Siegel har samarbeidet med mange store stjerner og denne gangen var det tid for John Wayne å spille i Siegels film. John Wayne er westernfilmenes største stjerne sammen med Clint Eastwood. I sammenligning med Eastwood har også Wayne spilt i en imponerende rekke solide Westerfilmer. Han fikk også en Oscarstatuett for sin rolle i True Grit. Det gjør Wayne til en skuespiller som markerer seg i filmhistorien. Vi får også oppleve andre storheter som Lauren Bacall, James Stewart, Ron Howard og Scatman Crothers i de andre rollene.

I denne filmen treffer vi en syk og aldrende John Wayne. Han er fremdeles rask på avtrekkeren, men det blir ikke like mye action som vanlig. Filmen gir oss igjen den vanlige John Wayne-helten som er solid, handlekraftig og sver og rettferdig. Denne filmen har dog noe mer fokus på drama enn de mer typiske John Wayne-filmene. Kreften ligger som et mørkere slør over filmen og skaper en mer uredd helt.

Dette er også John Waynes siste film før han døde. Det er et lite paradoks at John Wayne spilte en kreftsyk mann i siste film, en sykdom som også tok livet av stjernen på noen år senere. Wayne hadde også erfaringer med kreft 10 år tidligere da han fikk påført diagnosen lungekreft, så han har virkelig kjent sykdommen på kroppen og spiller også veldig bra i ‘The Shootist’.

Det blir dog litt westernstemning i form av noen actionrelataerte dueller og drapsforsøk underveis. Det er nemlig mange som ønsker vår helt død og begravet før han dør av kreften. Du får blant annet en strabasiøs duell i saloonen helt mot slutten av filmen der flere revolvermenn sitter i hvert sitt hjørne og duellerer med hverandre. Der får de virkelig målt hvem som er smart og rask på avtrekkeren.

Konklusjon
Alt i alt er dette en solid westernfilm som skiller seg ut i mengden. Vi vet jo at hovedrollefiguren skal dø, og samtidig får vi en tradisjonell fortelling der det blir mye fokus på rollefiguren og det han opplever annet enn å utføre et typisk oppdrag om å felle skurker eller ta hevn for noe uoppgjort. Likevel får vi en del sjangerkonvensjoner servert i løpet av filmen, men det er først og fremst dramaet som kommer i første rekke, og det danner en seriøs og solid forankring for resten av filmen. Jeg vil med andre ord si at John Wayne avslutter sin imponerende filmkarriere med stor stil.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Flukten Fra Alcatraz - Historien som fengsler deg
- Dirty Harry - Politimannen som setter hardt mot hardt
- The Beguiled - Skadet hunk i hønegården...
- Invasion Of The Body Snatchers - Kreativ sci-fi fra gyldne tider i knakende god innpakning

Diskusjon

Omtalespalte: Westernfilm

Her finner du omtaler av westernfilmer.
Les flere spalteomtaler: Westernfilm
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,7 av 6 - 21 stemmer)

Kritikker i media

 • Kansas City Kansan
 • Chicago Sun-Times
 • Filmfront
 • Apollo Guide
 • Empire
 • IGN.com
 • Mountain Xpress
 • ColeSmithey.com
 • Showbizz.net
 • Capital Times
 • Q Network Film Desk
 • Verdens Gang
 • Arkansas Democrat-Gazette
 • F5
 • Dagbladet

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Dino De Laurentiis Company

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.