Filmfronts personvernerklæring
Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av Shanghai Noon, amerikansk film fra 2000

Action, Komedie, Western Spilletid: 110 minutter Aldersgrense: 11 år

Actionkomedie med Chan og Wilson i ville vesten

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 04.10.2017]

Alt begynner i den forbudte byen i Kina. Prinsessen Pei Pei (Lucy Liu) er lei av å være gjemt bort i Kina og vil dra til Amerika. En amerikaner hjelper henne å rømme, men hun blir kidnappet istedet. Den kongelige vakten Chon Wang (Jackie Chan) er svært betatt av prinsessen og tvinger seg med en gruppe vakter som drar til Amerika for å redde prinsessen. Tilfeldigheter fører til at Chon Wang snubler over en ‘kompanjong’ i form den korttenkte og upålitelige togrøveren, Roy O'Bannon (Owen Wilson). De blir etter hvert tvunget til å jobbe sammen etter at de begge blir feilaktig ettersøkt. Sammen settes de på sporet av en kinesisk forræder, samtidig som de forsøker de å holde seg unna galgen, forsøker de å stoppe forræderen...

Annonse:

Det er Jackie Chans rollefigur Chon Wang vi følger hele veien. Rollefiguren har et gøyalt navn som gir klare referanser til John Wayne, bare med kinesisk klang. Og Chon Wang er også en frisk helt i samme spor som John Wayne. Men der John Wayne løser sine problemer med en rask avtrekker er Chon Wang mer en mester med rask kampsportteknikk og improviserer med alt han finner poå sin vei. Chon Wang kommer seg ut av de utroligste situasjoner, nesten helt uten våpen. Det er også flere referanser til klassiske westernfilmskuespillere og ellers filmer underveis i filmen.

Slåssingen er ganske fet i denne filmen med en solid kampsportkoreografi, men alt er noe nedtonet i forhold til Jackie Chans beste kampsportfilmer. Alt blir gjort i kul Jackie Chansk ånd med litt Hollywoodsk actionvri med på kjøpet. Dette er en svært artig actionkomedie. Filmen får meg til å le høyt flere ganger. Personlig liker jeg best Jackie Chan i denne filmen. Han strutter av actionglede og har bra komisk timing. Owen Wilson er et okei sidekick men har ikke like mye å tilby filmen. Jeg liker heller ikke rollen hans i filmen som blir for tilgjort. Synes filmen er best på actionbiten, og det er en dugenes historie rundt det hele. Noen ganger drar også filmen litt for mye til på komediebiten, men i mine øyne er dette såpass gjennomført og filmen kommer unna med det som et lite glimt i øyet.

Filmen er en ganske frisk westernfilm som blander en rekke kule komponenter i seg. Det blir selvsagt revolverdueller, flere forskjellige indianerstammer, henging, forsøk på å komme seg ut av fengsel og en rekke slåssing med forskjellige stilarter. Men filmen er mer en actionkomedie enn western, og dette er også en bra buddykomedie som er lett å like. Likevel er det noe som mangler for å at dette skulle fått skikkelig klassikerstatus. Det er mange fargerike rollefigurer, men ting føles noe 'over the top' til tider. Owen Wilson er okei til å servere en avslappet rollefigur med grei situasjonskomedie og passe tanketomme replikker.

Konklusjon
Alt i alt er filmen mer morsom enn bra, men i mine øyne gav denne filmen meg grei underholdning. Om du liker komedier er dette med andre ord fin skuring. Regissør Tom Dey gjør også sin beste film i karrieren og dette er absolutt en godkjent debutfilm. Chan og Wilson er også et småfriskt innslag i filmen. De har en god kjemi og om du liker Wilsons avslappede spillestil og Chan på sitt typiske fremtoning er dette en film du bør se. Jeg har sett denne filmen to ganger og den var fremdeles like underholdende som jeg husket den. I mine øyne gjør ‘Shanghai Noon’ mye riktig, selv om det er noe å gå på i hvordan actionscenene er presentert, klippet og fotografert, men alt i alt er dette mer enn godkjent og er absolutt en severdig film.
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Shanghai Knights - Vestens rappkjeft og Østens kjappeste i kampsport drar til Europa

Les også anmeldelser av andre filmer med samme hovedrolleinnehavere:
- The Spy Next Door - Naboen er ikke så kjedelig som han ser ut som
- Rush Hour 3 - Mindre moro enn forventet
- Shanghai Knights - Vestens rappkjeft og Østens kjappeste i kampsport drar til Europa
- Smokingen - Jackie Chan gjør denne filmen
- Rush Hour 2 - Grei skuring i oppfølgeren
- The Accidental Spy - Spiondrømmer blir virkelighet
- Rush Hour - Kul action og kjappe replikker
- Who Am I? - Tidvis spektakulær action
- Mr. Nice Guy - TV-kokken i gjengtrøbbel over en videokassett
- First Strike - Ikke bare bra, men du verden så gøy
- Rumble In The Bronx - Frisk actionkomedie med Jackie Chan
- Legend Of Drunken Master - Jackie Chans kampsport er på topp!
- Drunken Master - Kampsportkomedie av de sjeldne

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Showtime - Standard actionfilm!

Diskusjon

Omtalespalte: Komedie

Her trekker vi frem alle salgs komedier fra alle verdenshjørner og omtaler dem.
Les flere spalteomtaler: Komedie
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,4 av 6 - 17 stemmer)

Kritikker i media

  • Cinerama
  • Captain Charismas Filmblogg
  • Verdens Gang
  • Dagbladet
  • Aftenposten
  • Dagsavisen
  • Filmfront
  • Se og hør

Land:

USA

Språk:

Engelsk, Mandarin (Kinesisk), Sioux

Filmselskap:

Touchstone Pictures

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.