Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av The Cheshire Murders, amerikansk dokumentar fra 2013

Dokumentar, Kriminal, Historie Spilletid: 118 minutter

Grufull sak settes i bredt og fascinerende lys

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 09.09.2017]

I den stadig voksende mengden true-crime dokumentarer blir det fort mange likheter, både innen tematikk, saker og dokumentariske fremstillinger. De beste true-crime dokumentene klarer å formidle en bredde og dybde, for slik å gi oss et overblikk over en sak på en god og flersidig måte.

Annonse:

HBOs The Cheshire Murders klarer i god grad nettopp dette, blant annet ved å intervjue et bredt spekter av pårørende, både fra ofrenes side, men også av de som sto de kriminelle nært.

Selve Cheshire-saken er en svært brutal og fæl sak. I juli 2007 blir en familie på fire invadert i sitt hjem, midt på natta, av to ukjente menn. I løpet av natten og morgentimene skal faren i huset, Dr.William Petit, bli bundet og skamslått i kjelleren, mens døtrene og kona ovenpå blir mishandlet, voldtatt og drept. Til slutt setter de to overgriperne fyr på huset for å kvitte seg med alle spor. Far William overlever imidlertid fordi han klarer å stikke av ut igjennom kjellervinduet. De skyldige blir umiddelbart pågrepet av politiet på vei ut fra huset. Det skal nemlig vise seg at politiet har vært utenfor i over en halv time, men uten å gjøre noe med saken. 

Historien om denne intetanende og fullstendig uskyldige familien opprører og sjokkerer selvsagt hele Chesire i Connecticut, men det er sakens omfang og søken etter forståelsen rundt hvordan de to ansvarlige kunne gjøre noe så forferdelig som driver mye av historien fremover.

De to gjerningsmennene i Joshua Komisarjevsky og Steven Hayes gås nærmere etter i sømmene rundt deres barndom, oppvekst, familierelasjoner, mentale helse og annet, noe som gir oss et mer nyansert bilde på hvordan dette kunne skje den fatale natten. Også politiets passive opptreden etter at de mottok en nødsamtale, samt håndteringen i ettertid for å dekke over deres tafatte innsats, er også med på å krydre den fra før av fæle nok saken.

Amerikansk politi og rettsvesens uttallige sjokkerende blemmer blir også her i Cheshire-saken et av hovedelementene, ikke minst siden pårørende påpeker at en mer aktiv innsats kunne ha avverget både dødsfallene og brannen i huset.

Slik sett har denne saken nærmest alt som en slik grusom historie kan ha, både av tragedie, sjokkerende skildringer av oss mennesker, og saksvurderinger i etterpåklokskapens lys. Saken vakte også enorm debatt om dødsstraff, både hvorvidt staten skulle beholde eller avskaffe dødsstraff, og om de to tiltalte til slutt skulle ende opp med å bøte med livet. 

Alt dette blir derfor også et bilde på det amerikanske samfunnet som tidvis virker mer opptatt av å ville ta livet av sine fanger, mer enn å nødvendigvis gi dem en straff som virkelig svir. Årevis med millionutgifter til saksbehandling og ankesaker kan også bli resultat av slikt.

Rent dokumentarisk preges filmen litt for mye av hopping mellom disse diverse fokusene, og hvor man ikke nødvendigvis får det lille ekstra til slutt med en sjokkerende tvist. Engasjeres du likevel av sterk true-crime, tilbyr The Cheshire Murders nok av sider å henge tankene opp i. Den nevnte bredden i overblikk over flere instanser og reflekterende pårørende, skaper en variert pakke som føles god og velfylt selv om den ikke alltid er like godt regissert som dokumentar.

(The Cheshire Murders kan streames på HBO.)


Diskusjon

Omtalespalte: Streaming

Filmfront forsøker å gi deg overblikk i det enorme streaming-tilbudet. Filmfront anmelder stort og smått av det som kommer av filmer og TV-serier på streaming.
Les flere spalteomtaler: Streaming
Les mer om dokumentaren
Gjennomsnittskarakter:
(4,3 av 6 - 3 stemmer)

Kritikker i media

  • Filmfront

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.