Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av Jaktsesong (Pokot), polsk film fra 2017

Kriminal, Drama, Mysterie, Thriller Spilletid: 128 minutter

Dyrevernsmysterium i frisk genrekompott!

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 17.08.2017]

Den pensjonerte sivilingeniøren Duszejko lever et isolert liv i en fjellandsby ved grensen mellom Polen og Tsjekkia. Hun er en lidenskapelig astrolog, vegetarianer og forkjemper for dyrenes rettigheter. Dette bringer henne ofte i klinsj mellom byens mange jegere, og en dag finner hun naboen sin død ved siden av dyrespor. Når også flere menn dør på mystisk vis, blir Duszejko en av de hovedmistenkte…

Annonse:

Polske Agnieszka Holland og datter Kasia Adamik har regissert Jaktsesong. Førstnevnte har også laget flere episoder av kjente tv-serier som Treme, The Affair og House of Cards, men vender med dette thrillerdramaet tilbake til hjemlandet.Historien om denne karakteristiske og eksentriske dama griper rakst tak i oss der vi også blir omringet av vakker natur, høstbilder av landskap og et dyreliv som altså stadig blir avbrutt av brutale jaktskudd. Det tar ikke lange tiden før Duszejkos idyll på landet tar en brutal vending, og stilen i Jaktsesong er en leken og herlig blanding av krim, thriller, komedie og nærmest en fabel-aktig historie i bunn.

I denne landsbyen er det nemlig en del Twin Peaks over karakterene og måten naturen blandes inn, litt Fargo i plott og humor, en dæsj Mord og Mysterier i noen overflatiske fremstillinger her og der. Kombinasjonen blir både veldig severdig, morsom og fengende, men noen av karakterene føles litt karikerte og sort/hvitt fremstilt, noe som gir en liten bismak til helheten.Det er nemlig en litt småirriterende mangel på mellomledd her, hvor man enten har den hysteriske dyreelskende skrulla Duszejko, eller de som elsker kjøtt, blod og å jakte på dyr. En litt mer troverdig mellomting blant disse ytterpunktene kunne hevet ting litt opp og gitt filmen et litt mindre preg av kontrastfylt ”tv-krim” innimellom.

Skuespillet av Agnieszka Mandat-Grabka er forøvrig veldig godt og dedikert spilt, men føles en smule overdrevet skrevet der man enkelte steder har lyst å rope 'cut' på vegne av regien.  Men bevares, Jaktsesong er egentlig en herlig og deilig film av typen du ikke ser så alt for ofte. Elementene er mange, og de blandes og veves inn i hverandre på en tidvis svært underholdende måte! ”Problemet” oppstår i sluttdelen, en del som vil skille sitt publikum og gjør filmen litt tyngre enn den lenge føles, samt at man kanskje føler seg litt småsnytt.

Tematikk som religion, overtro, nestekjærlighet og godhet, samt ikke minst dyrevern er likevel imponerende standhaftig og elskverdig skildret her. Historien om Duszejko tar et friskt oppgjør med falskhet, brutalitet, dobbelmoral og hykleri, noe som gjør den umulig å mislike.

(Foto/Copyright: Another World Entertainment)


Diskusjon

Omtalespalte: Kinofilm

Les flere kino-omtaler med mer.
Underspalter:
- Utenfor Hollywood - Les flere.
- Thriller - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,9 av 6 - 16 stemmer)

Kritikker i media

 • efilmcritic.com
 • Indiewire.com
 • Eyeforfilm.co.uk
 • Screen International
 • Filmstarts.de
 • Filmfront
 • Variety
 • The Hollywood Reporter
 • The Guardian
 • Graffiti With Punctuation
 • The Film Stage

Land:

Polen, Sverige, Tyskland, Tsjekkia

Språk:

Engelsk, Polsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.