Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av Rasmus på loffen (Rasmus på luffen), svensk film fra 1981

Familie Spilletid: 105 minutter Aldersgrense: Alle år

En fin landstrykerhistorie

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 09.08.2017]

Det er sommer og året er 1910. Vi følger den ni år gamle gutten Rasmus som bor på et barnehjem i Sverige. Det blir styrt med jernhånd av bestyrerinnen Høken. Alle venter spent på at en barnløs penere familie skal komme og adoptere et av barna, men de velger for det meste jenter med krøllete hår. Til slutt klarer ikke Rasmus mer av det strenge barnehjemmet, og rømmer avgårde. Rasmus tar inn på en låve for å sove godt og tørt. Der treffer han den eldre lofferen Oskar. Rasmus forteller at han er ute etter å finne en far og en mor og ber Oskar om å følge med ham. Oskar er først veldig nølende men litt etter litt blir de to et bra team. Oskar spiller trekkspill og synger og Rasmus samler inn mynter i hatten sin. Vi blir med Rasmus og Oskar på en reise rundt på bondelandet på konstant jakt etter noe å fylle magen med...

Annonse:

Astrid Lindgren er forfatter bak boken som dette baserer seg på. Hun er blant verdenseliten innen barnelitteratur og var en stor kunstner. Denne historien er veldig klassisk utformet og samtidig veldig varm og fin. Fortellinger om fattige og barnehjemsbarn har alltid engasjert meg helt siden jeg så Oliver Twist på teater en gang i barndommen. Det er trist og å se hvordan de fattige måtte klare seg før i tiden. Da var det stor forskjell mellom fattig og rik og det at noen var født med få lodd i livet er ganske urettferdig imens de rike velter seg i all sin velferd.

Filmen skildrer mange fine øyeblikk. Det er trist å se de fattige gjøre hva som helst for å få mat i kroppen. Oskar er en veldig snill mann som tar vare på Rasmus. Vi får flere sjarmfulle scener der Oskar underholder med trekkspillet sitt. Møtet mellom Rasmus og Lofferen Oskar er ganske magisk. De to får en helt unik kjemi sammen. Allan Edwald er en utrolig dyktig skuespiller og han drar også lasset mye i denne filmen og gir mye sjarme tilbake til filmen. Det blir spennende når noen skumle tyver krysser Rasmus og Oskars veier. Jeg liker Rasmus som er en gutt med edelt hjerte som tenker på alle rundt seg og setter vennskap høyere enn rikdom.

Regien er ved Olle Hellbom. Han har igjen laget en flott film. Vi får en vakker fotografert film med den fine svenske naturen som bakteppe. Men den største styrken i filmen ligger ikke først og fremst i fotoarbeidet, men i kjemien mellom hovedrollefigurene. De to fremstår som et troverdig team med mye sjarme og varme. Dette er med andre ord et både morsomt, spennende og rørende familieeventyr. Jeg vil også si at det er en litt overraskende slutt på filmen. Vi får også svaret til slutt på hvorfor Rasmus er blitt en loffer.

Konklusjon
Alt i alt er dette en veldig fin film som har mye å by på. Dette er ikke blant de aller beste Astrid Lindgren-filmene, men fremdeles svært solid gjennomført forhold til tid. Jeg ruller en litt svak femmer på terningen og gir ut en sterk anbefaling for barnefamilier. Du får en god historie med bra moral og filmen kan barna kan lære litt av, både holdninger og ellers om livet før i tiden. Liker også veldig godt hvorrollefigurene som er gode tvers igjennom.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Brødrene Løvehjerte - Episk eventyr fra Astrid Lindgren
- Karlsson på taket - Verdens beste flygende skrytepave!
- Emil og grisungen - Den beste filmen om Emil!
- Nye streker av Emil i Lønneberget - Gutten med det store hjertet!
- Emil i Lønneberget - Den nysgjerrige og uheldige rampegutten
- Pippi Langstrømpe drar til sjøs - Pippi redder faren sin
- Pippi på rømmen - Elleville Pippi blir med Tommy og Annika ut på tur
- Skrållan, Ruskprick og Knorrhane - Barna fra Saltkråkan møter smuglere
- Tjorven og Mysak - Sjørøverlekedagen på Saltkråkan
- Tjorven og Skrållan - Malins lille rampeunge!
- Tjorven, Båtsmann og Moses - Sommerstemning på Saltkråkan

Diskusjon

Omtalespalte: Utenfor Hollywood

Dette er en omtalespalte der vi trekker frem gode filmer fra filmskapere utenfor Hollwood.
Les flere spalteomtaler: Utenfor Hollywood
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,6 av 6 - 17 stemmer)

Kritikker i media

  • Filmfront
  • Cinemagazine.nl
  • Verdens Gang
  • Aftenposten
  • Allmovie.com

Land:

Sverige

Språk:

Svensk

Filmselskap:

Svensk Filmindustri (SF) AB

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.