Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Phenomena, italiensk film fra 1985

Grøsser, Mysterie, Thriller Spilletid: 110 minutter

Herlig mystikk med en gal morder

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 19.07.2017]

Vi følger den unge Corvino (Jennifer Connelly) som nettopp har ankommet en aktet sveitsisk internatskole. Der begynner en morder å drepe de unge studentene. Etter en rekke tips fra entomologen (Donald Pleasence) er Corvino på sporet av morderen. Det blir starten på et farlig spill hun ikke aner helt konsekvensene av, men hun får ikke fred før morderen er avslørt...

Annonse:

Filmen begynner friskt med idyllisk stemning i det noen danske skolebarn skal ta bussen langt ute på landet. En av jentene rekker ikke bussen og finner ut at det ikke er annet å gjøre enn å forsøke å få husly i nærmeste bolig. I huset møter hun på en galning som stikker henne med en saks og løper etter henne ned til en foss der hun blir fanget og hodet kappet av så det farer ned fossen.

Denne filmen er litt av en joker. Personlig elsket jeg det jeg fikk, men det hele er svært alternativt og overnaturlig, så om du ikke liker slikt er det bare å styre unna. Vi snakker her om en jente som kan kommunisere med insekter og noe annet rart også. Dette er en veldig rar film med en insektforsker i rullestol spilt av Donald Pleasence fra Halloween. Vi får også en ape i en sentral rolle og en galen morder med mer som jeg ikke skal avsløre. Dette minner faktisk litt om Fredag den 13. til tider på flere plan bare litt mer alternativt og med flere forskjellige komponenter i komposisjonen.

Jeg liker hvordan Dario Argento har lagt opp filmen. Det blir mange estetisk vakre scener underveis. Jeg liker filmen selv om den er veldig brutal på sitt verste. Det trigger kanskje interessen til de som liker mer hardcore skrekkfilmer. Jo mer vi nærmer oss slutten jo mer brutal blir filmen. Det er også en mordgåte med et medfølgende mysterium som gradvis rulles opp. Likevel er det sparsomt med informasjon vi får underveis slik at filmen holder på spenningen mest mulig.

Mot slutten er filmen veldig brutal, makaber og samtidig svært intens. Jeg tenkte iløpet av slutten en rekke ganger at filmen kommer til å roe seg, men dette er ikke over før i siste minutt. Det viser seg at filmen som er ganske underholdende hele veien også spart litt krutt til slutten. Dette vitner om at den gamle skrekkmesteren ikke har glemt sine saker.

Mine favoritter blant Dario Argentos filmer er ‘Suspiria’ og ‘Deep Red’. Denne filmen føles et lite hakk ned fra de nevnte filmene, men overraskende solid for en film med bare 6,9 på IMDB. Jeg vurderer denne filmen en god del bedre enn det og lander på en finfin femmer på terningen for nok en skrekkfull kongefilm av Argento som har mye å by på reint mystikkmessig også utover de mange mordene.

Musikken er også en nøkkelbrikke i denne filmen som i de andre jeg har sett av Argento. Han bruker musikken på en stilfull og litt voldsom måte for å skape stemninger. Det er ikke alltid han treffer på alt musikken i denne filmen, men i det store og det hele er filmen mesterlig på topp i møtet mellom musikk og foto.

Konklusjon
Dette likte jeg overraskende godt. Hadde ikke helt troen på denne filmen på forhånd, men Argento beviste at han har mer saft i serken til å skape flere særegne filmer med kule og spesielle manus som bakteppe for skrekken. Jeg liker filmer som skiller seg ut, og det gjør denne også og den matchet bra med det jeg liker av god skrekk. Jeg ble til og med litt skremt av filmen og synes den var overraskende brutal og svært spennende mot slutten. Det gjør dette til en solid skrekkfilm i min bok, men som sagt er dette kanskje ikke for alle med sitt tidvis overnaturlige og snåle preg.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Dracula 3D - Dario Argentos forsøk på en Draculafilm
- Giallo - Gul, gal, plaget morder med taxien som felle
- Mother of tears - Den tredje heksefilmen til Argento
- Do You Like Hitchcock? - Dario Argento med hyllest til Hitchcock
- Pokerspilleren - Poker med livet som innsats
- Sleepless - Frustrasjonens varierende mester glimter til igjen
- The Phantom of the Opera - Forsøk på grøsser om Operafantomet
- Stendhal's Syndrome - Etterforsker sliter med hallusinasjoner
- Trauma - Morderen dreper i regn og kveler sine offere
- Two Evil Eyes - Kona vil slå kloa i formuen og en uhyggelig katt skaper problemer i hjemmet
- Opera - En vaklende og falmet mester
- Tenebre - Originalt mordmysterium fra Argento
- Inferno - Estetisk, drømmende og mystisk i litt av en jokerfilm
- Suspiria - Skrekkmesterverk av de sjeldne!
- Profondo rosso - Solid og svært spennende skrekkverk!
- The Cat O'Nine Tails - Reporteren og den blinde forsøker å avsløre en morder
- Four Flies on Grey Velvet - Mordermysterium med snert
- The Bird with the Crystal Plumage - Argentos første film er et effektivt mordermysterium

Trailer eller filmklipp:

Diskusjon

Omtalespalte: Skrekkfilm

I denne spalten trekker vi frem enkeltfilmer innenfor skrekkfilmens verden. Om det er en større kjent grøsser eller en mindre profilert slasher er ikke poenget, mer at filmen skiller seg ut som skrekkfilm, er verdt å fremheve av skrekkfilmer eller rett og slett bare engasjerer på et eller flere nivåer.

Skrekkfilmsjangeren dekker mange undergenre, men hvor fellestrekkene selvsagt ligger i spenningen, det skremmende, i grøsset, deres evner til å frembringe dette i oss. Om dette videre er en typisk slasher, eller mer i retning psykologisk thriller kan begge deler oppfattes som en variant av skrekkfilmen. Skrekkfilmspalten kan inneholde dybdeanalyser så vil det kunne være sjanse for at ting "røpes" mer enn i vanlige kinoanmeldelser.
Les flere spalteomtaler: Skrekkfilm
Underspalter:
- Thriller - Les flere.
- Utenfor Hollywood - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,3 av 6 - 26 stemmer)

Kritikker i media

 • skrekkfilm.com
 • Filmfront
 • Mountain Xpress
 • SciFiNow
 • Not Coming to a Theater Near You
 • slantmagazine.com
 • Adventuresinpoortaste.com
 • 80sreborn.com
 • TVguide.com
 • ESplatter
 • IGN.com
 • Filmcritic.com
 • EmanuelLevy.Com
 • Captain Charismas Filmblogg

Land:

Italia

Språk:

Italiensk

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.