Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av The Suspicious Death of a Minor (Morte sospetta di una minorenne), italiensk film fra 1975

Komedie, Kriminal, Thriller Spilletid: 100 minutter

Underholdende genreblanding!

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 23.06.2017]

Etterforsker Paolo Germi blir satt på saken når en ung kvinne blir funnet død, men hver gang han synes å nærme seg løsningen på mysteriet, dukker det opp flere lik. På veien mot løsningen snubler han borti alt ifra en prostitusjonsliga og småkriminelle, til pengeutpressing, kidnapping, mafiaen og øvrige mektige personer i byen.

Annonse:

Denne mildt sagt friske blandingen av ingredienser kjennetegner The Suspicious Death of a Minor, regissert av italienske Sergio Martino, en kar som laget alt fra skrekkfilm, via komedier, til western og sci-fi. I denne lille fargerike godbiten av en film kan det virke som han har gått for å blande samtlige av disse genrene, for her både går det unna og veksles til tider til den store gullmedaljen mellom humor, alvor, skrekk og mystikk!Det hele starter med en kvinne som har en forfølger etter seg. Vi ser også etterforsker Germi, spilt av Claudio Cassinelli, som forsøker å beskytte den forfulgte kvinnen. Han mister henne imidlertid av syne et øyeblikk, og vips er hun død. Mannen som er mistenkt får vi se med en gang, en Kevin Bacon-look-alike hvis eneste kjennetegn egentlig er et par solbriller som skjuler øynene.

Allerede fra starten av skiller filmen seg ut, blant annet med banning og steiking, kjappe replikkvekslinger og ordsalver som ikke akkurat er hverdags, ei heller tilbake i 1975.

Filmen åpner som en mer eller mindre klassisk giallo-film, selv om altså den trolige morderen vises fra første stund. De klare innslagene av humor og slapstick kommer dog såpass raskt inn at det hele fort også blir til en tydelig komedie, noe som understrekes av et kjapt tempo både i dialoger og scener som aldri er særlig lange eller rolig utdragende.Det hele topper seg midtveis med en ganske vill og sprø biljaktscene som går Olsenbanden, Benny Hill og liknende en høy gang! Selv om det er så mye dumt som skjer her, er det såpass bra skrudd sammen at man rett og slett ikke klarer å la være å dra på smilebåndene, for blandet med action og annet småheftig, ja så blir denne scenen virkelig et hysterisk høydepunkt i filmen!

Nå skal det også nevnes at en annen fartsfylt scene innebærer pistolskyting underveis mellom to vogner på en berg- og dalbane, så her er det godt med overraskelser underveis!På veien i sin jakt etter morderen får Germi med seg en amatørtyv som liker å stjele folks vesker. Lite vet denne stakkaren dog at Germi nettopp er politietterforsker, noe vi selv heller faktisk ikke får vite før et stykke uti filmen, og slike små overraskelser kommer flere steder underveis.

Germi selv er nærmest som en parodi på en etterforsker, der han overdriver, tråkker over grenser og med ubeskjedent pågangsmot konfronterer både vitner og mistenkte på en særdeles energisk og frisk måte.The Suspicious Death of a Minor slutter egentlig aldri å overraske, så om du liker både parodiliknende politikomedier, og/eller italiensk giallo, ja så er dette en film du bare må få sett.

Selv om den mest er som en blanding av action, krim og komedie skal vi likevel ikke glemme at det nok også ligger en god dose samfunnskritikk og humoristisk harselering med mye av det italienske her. Alt ifra politisystemet, katolisismen, og mafiaen får nemlig gjennomgå innimellom, og pakken blir slik også enda mer velfylt.

I dag blir filmen selvsagt delvis mer ufrivillig morsom også, i tillegg til det som den gang sikkert var mer oppriktig morsomt. Summen blir likevel til en film som anbefales som det friske blandingsmysteriet av en actionkomediekrimgiallo dette må sies å være!

(Alle bilder er private skjermdump. Copyright tilhører det respektive filmselskapet.)
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Torso - Morderen og de fire studinene

Diskusjon

Omtalespalte: Giallo-film

Den opprinnelige giallo-filmen var italienske skrekk-thrillere fra 60- og 70-tallet der et mordmysterium driver handlingen fremover og hvor morderen ofte begår veldig voldelige drap. Diverse gjennomgående elementer som mørke skinnhansker, stikkvåpen og at morderen er skjult for seeren, er klassiske og typiske elementer. Betegnelsen giallo kommer fra det italienske ordet ’gul’ som var fargen på filmomslagene på denne tiden.

Giallo-filmen ansees som en klar forgjenger til den amerikanske slasher-filmen, og store navn innen genren er særlig Mario Bava og Dario Argento.
Les flere spalteomtaler: Giallo-film
Underspalter:
- Utenfor Hollywood - Les flere.
- Thriller - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4 av 6 - 15 stemmer)

Kritikker i media

  • Italo-cinema.de
  • Bmoviezone.wordpress.com
  • Gorezone.net
  • Erikkersten.nl
  • Letterboxd.com
  • Filmfront
  • Iken-eiga.fr
  • Planetpulp.dk
  • Terrortrap.com
  • Comingsoon.it

Land:

Italia

Språk:

Italiensk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.