Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av Twin Peaks - Sesong 1, amerikansk tv-serie fra 1990

Thriller, Drama, TV / Serie Spilletid: 336 minutter Aldersgrense: 15 år

Trailere

  Twin Peaks - Trailer 04.07.2008

Twin Peaks - Sesong 1

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 13.05.2017]

Vi skal til den lille byen Twin Peaks i det nordøstlige Washington. Historien er lagt til 1989. Byen snus på hodet i det liket av Laura Palmer dukker opp. Det er et lite samfunn der alle kjenner alle og alle blir berørt av det brutale drapet på Palmer. Etterhvert kobles FBI inn med agenten Dale Cooper i spissen fordi de tror det er snakk om en seriemorder. Cooper fascineres av både av drapsgåten, naturen, menneskene og kirsebærpaien han får servert. Etter hvert oppdager han stadig nye og mørke hemmeligheter blant lokalbefolkningen. Drapet viser seg å bli langt fra det eneste mysteriet på stedet...

Annonse:

Det er et solid drama her som fenger fra første stund. Allerede etter noen minutter i serien finner man et lik som er pakket inn i plastikk. I første episode er alt som skjer ganske grei skuring. Serien favner bredt i hva den omhandler, men har en del kjekke tenåringer i mange av de sentrale rollene. Mysteriet er passe intrikat. Vi får en artig detalj med damen som ser syner. Men hun er langt i fra den eneste snåle rollefiguren i serien. Det bugner nesten over av bygdeoriginaler og andre med mørke hemmeligheter som en dame som mener at trekubben hennes så noe den natten som Laura Palmer døde.

David Lynch leker litt med oss i løpet av sesongen. Alt går fra alvorlige og crepy stemninger til mer lystige scener i løpet av kort tid. Musikken gjør ofte mye av stemningen og den oppleves som svært uvanlig for en TV-serie av dette kaliber. Det er nesten som den ikke helt passer inn, eller bare virker litt corny. Noen scener blir litt vel snodige. Jeg tenker på eksempelvis introscenen på episode tre der en indianer sitter helt stille med bordet og en ny mann kommer inn i rommet og skryter hemningsløst av noen bagetter med litt vel mye innlevelse.

Vi blir også utsatt for ekstremt søkte etterforsningsmetoder. Som da FBI-etterforskeren, Cooper, står 18,5 meter fra en flaske og kaster steiner mot flasken mens de involverte navnene i saken leses opp. Metoden har han fra en drøm som kom til ham. Dette er igrunnen litt typisk for David Lynch å være som kunstner. Lynch gir oss også en del scener der han viser forstyrrende mareritt som helt klart beveger seg over i skrekklandskapet. Det er også stilig å se hvordan Lynch faktisk får nailet drømmer på en meget overbevisende måte. Dvergen i den røde drømmen er i alle fall herlig drømmeaktig og med baklengssnakking og passe hypnotiserende musikk.

Det er også en underlig form for humor i serien. Det er masse eksentriske personer som har de rareste ting fore og replikkene overrasker deg også ofte så du drar på smilebåndets som damen med pipestemmen som serverer hauger med donuts. Serien gir oss også en svært alternativ handling. Det skjer mye som er veldig snålt. Eksempelvis får vi en scene med en far som blir med opp og ned med kisten til sin datter utallige ganger da kisteliften henger seg opp i begravelsen. Denne serien har med andre ord mange tråder å spille på og originaliteten er på topp.

Konklusjon
Dette er en veldig unik TV-serie ulik alt annet jeg har sett fra før. Det er svært mange herlige detaljer i serien. Som den skremmende skikkelsen Bob som dukker opp i en freaky scenene bak sengen i en av scenene. Drømmer spiller en viktig rolle i etterforskningen og vår FBI-agent viser seg å være sanndrømt. Folk er også veldig blandet opp i hverandre og det gir serien en bra helhet og rød tråd. Utviklingen i serien er fin, og jeg føler vi får nok informasjon til å tilfredsstilles underholdningsmessig til en hver tid. Det er også spennende å se hvordan dette sesongen vil ende. Jeg likte denne serien temmelig godt, det fordi den er såpass sær revolusjonerende for sin tid. Denne første sesongen av Twin Peaks er sammen med Lars Von Triers ‘Riket’ en av de aller største mesterverkene i mine øyne på TV-seriefronten på 1990-tallet.
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Twin Peaks - Fire Walk With Me - Laura Palmers siste dager er et fælt, fælt mareritt

Trailer eller filmklipp:

Diskusjon

14.05.2017 sier Ken Ove Pettersen: Kommentar på Pål Frostad sin omtale 'Twin Peaks - Sesong 1': Takk for fin anmeldelse!!
Vi varmer opp til Twin Peaks med denne episke episoden!

Blir nye Twin Peaks bra??
https://www.youtube.com/watch?v=qYusHN5kT-o
23.01.2009 sier Fuglefenta: Skumleste serien jeg har sett!

Omtalespalte: TV-Serie / Sesong

Dette er en samling av anmeldelser av TV-Serier og sesonger av dem.
Les flere spalteomtaler: TV-Serie / Sesong
Les mer om tv-serien
Gjennomsnittskarakter:
(5,5 av 6 - 34 stemmer)

Kritikker i media av S01

 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Filmz.dk
 • Washington Post
 • Entertainment Weekly
 • Los Angeles Times
 • Biojensen.dk
 • Filmpuls.dk
 • Heftig
 • The New York Times
 • Captain Charismas Filmblogg
 • Verdens Gang
 • Filmfront
 • Cinerama
 • Cinemaonline.dk
 • ereviews.dk

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Spelling Entertainment, Lynch/Frost Productions, Twin Peaks Productions, Inc.

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.