Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av Klasseforstanderen (Ucitelka), slovakisk film fra 2016

Drama, Komedie Spilletid: 102 minutter Aldersgrense: 12 år

Historien om frøken Skrekk engasjerer og underholder!

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 27.04.2017]

Det er den sanne historien om en lærerinne i Bratislava som er grunnlag for Klasseforstanderen. I 1983 blir Maria ny klasseforstander for en barneskoleklasse og viser stor interesse for barna i starten. Hun synes dog også litt overdrevet interessert i deres foreldres jobber og yrker, noe som det etter hvert skal vise seg å være diverse konkrete grunner til…

Annonse:

Maria begynner nemlig å utnytte den ene forelderen, etter den andre, dette under påskjønnelse av at hun som nylig blitt enke er hjelpløs med mange ting i hverdagen. Behovet for hjelp går imidlertid fort over i en manipulering av både foreldrene og barna i klassen hennes, og ubehagelige konsekvenser blir resultatet av hennes oppførsel.

Med handlingen lagt til 1983 kan saken ved første øyekast virke som noe rent historiemessig grunnet den virkelige saken filmen er basert på. Likevel er det mye tidløst her, ikke minst i psykologien og mekanismene som oppstår imellom elever og lærere, lærere og foreldre, og foreldrene imellom.

Slik viser filmen at man kanskje den dag i dag innehar mange av de samme holdningene og trekkene som under kommunisttiden. Vi snakker her også negative sider som baksnakking, frykt for å si sine egne meninger, vise moralske ”riktige” holdninger, med mer.

Regissør Jan Hrebejk ble Oscar-nominert for sin Divided We Fall i 2007 og viser igjen med denne siste filmen sin vilje til å ta opp betente tema. Heldigvis blir ikke Klasseforstanderen den steintunge og gravalvorlige sortien man kanskje først kunne frykte.

Både humor, lett og friskt filmspråk, samt et drivende tempo skildrer nemlig denne fascinerende historien om lærerinnen fra helvetet på en svært underholdende og oppslukende måte.

I hovedrollen står Zuzana Mauréry fjellstøtt som den både sjarmerende og pene, men utspekulerte personligheten av en dame som altså forsøker å tvinne folk rundt sin egen lillefinger.

Rundt henne står også sterke og solide bikarakterer som både engasjerer og provoserer på ulike vis. Det er spesielt lett å like måten man som seer blir sugd inn i folkene, blir sittende og overvære denne leken med holdninger, etikk og moral, samt en variert bredde mennesketyper man både hater og elsker i det virkelige liv.

Klasseforstanderen er en type film som lett kunne blitt adoptert av Hollywood, for dette er en veldig filmbar underholdende og utspekulert historie. Slik filmen fremstår er den også eksempel på en europeisk film som burde være svært lett spiselig for et stort publikum, og ikke noe gråsvart realismedrama som man kanskje vil tro.

Å anbefale Klasseforstanderen blir slik derfor såre enkelt, for dette var både gøy, engasjerende og solid!

(Foto/Copyright: AS Fidalgo)


Diskusjon

Omtalespalte: Kinofilm

Les flere kino-omtaler med mer.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,3 av 6 - 15 stemmer)

Kritikker i media

 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Filmfront
 • Cine.no
 • Eyeforfilm.co.uk
 • CervenyKoberec.cz
 • Filmserver.cz
 • Film.moviezone.cz
 • Bergens Tidene
 • Dagbladet
 • Dagsavisen
 • Magazin.aktualne.cz
 • Elantepenultimomohicano.com
 • Cine.gr
 • Kultura.pravda.sk

Land:

Slovakia, Tsjekkia

Språk:

Slovakisk

Filmselskap:

Ceská Televize, Offside MEN, PubRes

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.