Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Sherlock Holmes and the Secret Weapon, amerikansk film fra 1943

Eventyr, Kriminal, Drama, Mysterie, Thriller, Sci-Fi Spilletid: 80 minutter

Sherlock Holmes redder krigen

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 02.09.2016]

Sherlock Holmes jobber igjen for den britiske regjeringen og forsøker å stoppe en sveitsisk forsker fra å bli tatt av tyskerne under krigen. Dr. Franz Tobel sitter nemlig på en meget effektiv og nøyaktig bombeteknologi som både britene og nazistene kan tenke seg å få kloa i…

Annonse:

Holmes og sin nemesis

Holmes går både undercover i diverse forkledninger, samt må igjen kjempe mot sin argeste fiende i Professor Moriarty som også veldig gjerne har lyst på denne typen bombe.

Dr. Tobel er først villig til å dele bombeplanene med britene og deres allierte, men så slår han plutselig om og vil produsere bomben selv på egenhånd. Da forsvinner Tobel sporløst en dag, og Holmes og Watson må etterforske forsvinningen.

Det beste de har å gå av av spor, er en kodet beskjed som tilsynelatende bare viser en rekke med strekfigurer, tegninger som imidlertid skal vise seg å være noe helt annet selvsagt. Bombens mal og tegninger er dessuten delt opp og fordelt i fire ulike deler som alle må bli funnet, så utfordringene står virkelig i kø for Holmes og co.

Etter en stund blir det også altså klart for ham at han står opp imot Moriarty i denne jakten!

En mer politisk type Holmes

Denne filmatiseringen fra 1942 fortsetter i mye samme gate som forrige, ”The Voice of Terror”, også denne laget i 1942. Den andre verdenskrig, storpolitikk og rikets sikkerhet er rådende tema også denne gang, og Holmes samarbeid med staten gir grobunn for litt mer større og omfattende saker enn dem mer gammeldagse, stedsbegrensede og mystikkpregede pangstarten med ”Hunden fra Baskerville”.

Det blir fort derfor litt smak og behag dette, hvorvidt man da liker disse siste politiske spill-sakene, eller det mer gammeldagse krimmysteriet. Det kan uansett virke som man bevisst gikk i en litt annen retning med disse to siste filmene, trolig mye fordi Holmes-produksjonen skiftet selskap til Universal.

Det er igjen morsomt å se Holmes i en så stor sak, og særlig det at han selv sminker og forkler seg gir filmen et lekent uttrykk hvor også Dr. Watson igjen fremstilles som noe dum og enkel, selvsagt for at Holmes selv skal få skinne mest mulig i kontrast.

Jakten på Tobel og bombeoppskriften går innom flere steder, også utendørs, men filmen preges sterkt av å være en klassisk studioinnspilt film med kulisser og innendørssetting.

Heldigvis får vi noen stilige flyscener, med uttesting av bomber og liknende, men helhetsinntrykket er at også ”The Secret Weapon” er noen lunde billig i produksjonen. Holmes må dog virkelig kjempe mot Moriarty denne gang og blir til og med forsøkt begravd levende i en kiste, samt bedøvd på Moriartys eget lille skrekksykehus i heimen hans!

Så, om man liker det litt mer begrensede og lukkede rom-aktige mysteriet av typen Agatha Christe, så blir fort ”The Secret Weapon” noe tung, stor og flat i både spenning og relaterbart materiale. Liker man dog mer dette, en mer spionaktig thriller-setting, ja så kan fort denne filmen bli en Holmes-favoritt!

(Alle bilder er skjermdump.)


Diskusjon

Omtalespalte: Sherlock Holmes

Mellom årene 1939 og 1946 ble det laget 14 filmer basert på Sir Arthur Conan Doyles karakter Sherlock Holmes. De britiske skuespillerne Basil Rathbone og Nigel Bruce spiller her henholdsvis Holmes og hans makker Dr. John Watson i filmene som først ble produsert av 20th Century Fox for så å bli overtatt av Universal Studios fra og med den tredje filmen.

Historiene om Sherlock Holmes har selvsagt blitt filmatisert utallige ganger og i forskjellige varianter både før dette og i ettertid, helt frem til dagens særs friske type spilt av Benedict Cumberbatch i tv-serien ”Sherlock”. For mange er fremdeles Basil Rathbone en av de største og beste i rollen som Holmes, mens også Bruce sies å ha blomstret og bare blitt bedre og bedre for hver film i denne serien.

I denne spalten tar vi for oss disse 14 filmene og rett og slett bare nyter god gammeldags retrokrim av denne sort/hvite sorten.
Les flere spalteomtaler: Sherlock Holmes
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4 av 6 - 2 stemmer)

Kritikker i media

  • Filmfront

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Universal Pictures

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.