Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Cube Zero, kanadisk film fra 2004

Sci-Fi, Grøsser, Mysterie, Thriller, Drama Spilletid: 97 minutter

Begynner å smake av litt tidlig Saw

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 31.07.2014]

Vi følger de to systemoperatørene Haskell og Wynn. De holder til på kontoret i kjelleren og styrer en mystisk kubelabyrint. I labyrinten befinner det seg en rekke personer som har blitt valgt ut til noen slags forsøkspersoner. De kjemper bokstavelig talt med livet som innsats i kampen mot å komme seg ut av denne galskapen. I kuben er hvert kuberom forankret til det neste og noen rom har også feller som er designet for at forsøkskaninene skal dø på de mest kreative måter. Selv for Wynn er det ikke noe selvfølge når folk dør som fluer rundt dem også kolleger. På kontoret er det ingen utvei annet enn gjennom kuben. Det er duket for nok et kubeeventyr...

Annonse:

Etter å nylig sett de to første Cube-filmene, klarte jeg ikke å la være å se den siste filmen i serien. Film nummer en er en klassiker og er meget solid. Den representerte noe helt nytt og friskt da den kom. Omtrent laget i samme ånd som Clive Barkers Hellraiser. Film nummer to klarte ikke å bringe noe nytt på bordet annet enn forsøket på å skape en helt ny kube. I tillegg var også filmen også bokstavelig talt mye lysere enn den første og denne tredje filmen som er mørkest i Cube-klassen. Denne tredje filmen får også snudd det litt negative inntrykket man fikk med den litt ‘labre’ toeren. Cube Zero forsøker heller ikke å være like sofistikert som eneren, men spiller litt mer på nye strenger i tillegg til at man føler at mye av den mørke stemningen fra den første filmen er beholdt.

Annerledes enn de to første Cube
Cube Zero er en 'prequel' (begynnelse) til den første filmen. Men til tross for dette er en 'prequel', vil jeg ikke anbefale å se denne filmen før til slutt likevel da man spoiler litt mysteriet med de andre filmene. Men tilbake til Cube Zero. Vi ser en tidlig versjon av kuben. Igjen er det snakk om en kubelabyrint der de som er inne i kuben skal forsøke å komme seg ut uten å dø av vannmangel eller de andre farene som lurer inne i kuben. Nytt av denne filmen er at man også inkluderer litt materiale fra folk som styrer kuben. I første film fikk man bare små hint om hvem som stod bak kuben. Her får vi faktisk se hvordan kuben styres og vi tar del i en liten del av rangstrukturen i de rare herrer som styrer galskapen. Vi blir kjent med to stykker som sitter å jobber med kuben. De ser video av folk inne i kuben og skal lystre ordre fra sine overordnede når ting ikke går som planlagt.

Mer blod og gørr
Fra første stund merker man at dette er en ‘voksenfilm’. Man får man mer blod, gørr og grøss enn alle de andre filmene til sammen. Første scene inkluderer en mann som er så uheldig i kuben å bli sprayet med en veske som løser opp hud og kjøtt fra skjelettet. Og man fortsetter litt i samme spor, det gjør denne tredje filmen til mye mer 'hardcore' enn de andre filmene. Man viser mer detaljerte bilder fra hvordan fellene i kuberommene virker på prøvekaninene. Alt er relativt bra gjort til å være lavbudsjettfilm.

Litt av kubens mystikk rulles ut
Jeg likte litt det nye elementet med at vi ikke bare følger folk i kuben, men også får litt mer kjøtt på beinet til det som skjer i kulissene også. Denne filmen er mye mer spennende og underholdende enn den andre filmen som jeg sleit litt med å komme meg igjennom. Før start lurer vi på om det er noe formål eller mening med kuben. Jeg kan avsløre at vi kommer nærmere å få et svar på dette enn i noen av forgjengerne. Vi får også forklart litt av logikken bak kuben og det gjør at man føler at man føler at man blir mer opplyst på saker og ting som man lurte litt på i de første to filmene. Det blir også plassert ut en del herlige referanser til de andre filmene. Noen synes nok dette kanskje ødelegger litt av mystikken, men jeg kjøpte og koste meg bra med de nye rammene.

Mer 'horror' enn man kanskje forventer
Selv om dette ikke er en gjennomført grøsser, så er det scener som får deg til å vemmes litt. På sitt verste er denne filmen litt lignende til de første Saw-filmene. Med andre ord får man litt tortur og død, men ikke så utstrakt torturporno som i de verste Saw-filmene. Vi får til og med en eksentrisk sjefsskurk alla Jigsaw som gjør alt han kan for at ingen skal slippe unna grusomhetene. Dette og mye mer gjør at filmen faktisk er svært underholdende til tider, men man får ikke samme god-følelsen som man fikk med den første filmen som virkelig trykker på alle de rette knappene. Cube Zero er med andre ord absolutt verdt å se, selv om den nok er mer mysterium og sci-fi enn rein grøsser.

Konklusjon
Jeg synes at denne filmen var overraskende gøy til bare å være ratet til 5,7 på IMDB. Personlig endte jeg faktisk opp med å like denne filmen som klarer å stille opp med mye i forhold til den andre filmen som nesten bare var søvndyssende å følge. Mot slutten tar Cube Zero dog litt mye av. Slutten er i alle fall spennende nok og helt til det siste sitter man å følger med i spenning. Jeg ender på et svakt terningkast fire for denne tredje Cubefilmen som hadde mer å stille opp med enn jeg hadde forventet. Jeg vil også berømme drivet i filmen. Dette blir aldri i nærheten av kjedelig og tiden flyr mens man ser. Det er ikke alt man synes er like overbevisende med filmen, men man ser igjennom fingrene med mye når man føler at man får valuta for pengene. Det skal også nevnes at norsk Netflix har alle tre filmene, så her er det bare å benke seg og eventuelt hoppe over film nummer to om man bare er ute etter kremen.
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Cube 2: Hypercube - Cube 2 er litt for uengasjerende og steril
- Cube - Mellommenneskelig psykologi på sitt beste

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Julearven - Fint, typisk og julete romantisk drama

Diskusjon

Omtalespalte: Skrekkfilm

I denne spalten trekker vi frem enkeltfilmer innenfor skrekkfilmens verden. Om det er en større kjent grøsser eller en mindre profilert slasher er ikke poenget, mer at filmen skiller seg ut som skrekkfilm, er verdt å fremheve av skrekkfilmer eller rett og slett bare engasjerer på et eller flere nivåer.

Skrekkfilmsjangeren dekker mange undergenre, men hvor fellestrekkene selvsagt ligger i spenningen, det skremmende, i grøsset, deres evner til å frembringe dette i oss. Om dette videre er en typisk slasher, eller mer i retning psykologisk thriller kan begge deler oppfattes som en variant av skrekkfilmen. Skrekkfilmspalten kan inneholde dybdeanalyser så vil det kunne være sjanse for at ting "røpes" mer enn i vanlige kinoanmeldelser.
Les flere spalteomtaler: Skrekkfilm
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,3 av 6 - 17 stemmer)

Kritikker i media

 • Terror.ca
 • Dvdtalk.com
 • Filmfront
 • Tofunerdpunk.blogspot.no
 • Gorepress.com
 • 8mm.no
 • Outnow.ch
 • Cinemagazine.nl
 • Wickedhorror.com
 • Hometheaterinfo.com
 • Silveremulsion.com

Land:

Canada

Språk:

Engelsk

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 

«Bird Box»

 

«Mary Poppins vender tilbake»

 

«The Lonely Shepherd»

 
 

«Wishmaster 2: Evil Never Dies»

 

«What Keeps You Alive»

 

«Wishmaster 3: Beyond the Gates of Hell»

 

«Pitch Black»

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.