Filmfronts personvernerklæring
Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av Ong bak 2, thailandsk film fra 2008

Action Spilletid: 98 minutter

Grei slåssefilm som ikke er like gøy som sin forgjenger

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 28.11.2012]
Det hele begynner for lenge siden. Året er 1431 under kong Borommarcha Thirat IIs styre. Kongeriket Ayothaya invaderer Sukhothais territorium og øker sin mat over høylandene mot øst. Etter sju måneders beleiring lykkes Ayothaya å innta Den hellige byen. Ett år og tre måneder senere sender kongen sin sønn Indraracha til å styre riket. I det nye riket er Lord Sihadecho en provinsiell hersker. Han er en galant og edel kriger av stordynastiet . Hans sønn, Tien, en dristig og urokkelig ungdom som ønsker å være akkurat som sin far. Tien læres opp til å møte utfordringer som en stor kriger. En dag kommer en mann med navn Rajasena til og myrder Sihadecho og hans familie med sin store hær. Alle blir drept i massakren utenom Tien. Han klarer å rømme og bærer på en dyp hevn i sitt hjerte...
Annonse:

Dette er oppfølgeren til den Thailandske actionsuksessen Ong Bak fra 2003. Mer presist vil dette sies å være en såkalt 'prequel' som vil si at man får hendelser som går litt tilbake i tid fra den første filmen. Faktisk over 500 år tilbake. Dette er kanskje ikke et stort sjakktrekk da man får alt mye mer primitivt med en gang med tanke på våpen og setting. Filmen begynner litt rotete. Man skjønner ikke helt hvem som er hvem og hvordan ting henger helt sammen. Det blir mye navn og dette er ikke fult så enkelt og rett frem som den første filmen som bare var en rein actionbombe. Her forsøker seg på å ha mer historie rundt det hele, uten at det gir filmen så mye ekstra. Man har greid å roe ned denne oppfølgerfilmen en del og det gjør at nesten alt ser og oppleves mye tammere.

Ting begynner okei friskt med at vi får se en hestejakt der vi følger piler som flyr gjennom luften for å treffe legemet til en jaget rytter. Man får også se at gutter som slåss man med krokodiller, løper på ryggene til en flokk elefanter og mye annet som man ikke fikk i den første filmen. En forsøker seg også med litt overtro her og har blant annet med en hekselignende skikkelse som er litt smånifs uten at det hele går helt over i grøss og gru av den grunn. Men til tross for at en forsøker seg her på action fra første stund så blir dette litt skuff sammenlignet med den første filmen. Den første filmen klarte det å gi oss fascinerende action som nesten tik pusten av deg, men her får man ikke noe som når helt opp til den standarden. Kampene er ikke like godt koreografert som i den første filmen og man er ikke dyktig nok når man fanger kampene på film heller. Det blir litt mye bytting mellom bare to enkle utsnitt som er enten nærbilde eller et oversiktsbilde der man viser kjemperne fra siden. Man merker at det er regissørbytte på denne filmen fordi alt er kraftig tammere på den friske filmmakerkreativiteten som Prachya Pinkaew viste å ha og å vise frem at han virkelig kunne lage film med den første filmen. Her er ting overlatt til hovedrolleinnehaveren sammen med en regissør som har gjort kampsportfilmen Born to Fight i 2004.

Tony Jaa som viste at han var dyktig til å slåss i den første filmen og er tilbake her i hovedrollen også, bare at her spiller han en helt annen person, men som også er en stor kriger med store ferdigheter når det gjelder å beskytte seg og sine. Jaa har også anlagt seg langt hår her for å fremstå som en helt annen her. Man får også se vår helt trenes opp til å bli en skikkelig kriger. Det blir også mye tid til trenerens livsvisdom. Her er Jaa flink til å sloss som man forventer, men han er ikke mye til regissør og klarer ikke helt å tilføre filmen mye på den fronten selv om han får hjelp av en som har gjort noe på den fronten før i Panna Rittikrai. Kampene bærer preg av at en mengde folk står i kø en og en for å sloss med Jaa, og dette virker både lite troverdig og ikke så imponerende i filmen å se på.

Jeg digget den første filmen og har sett den flere ganger. Den er en skikkelig frisk guttefilm og så derfor frem til å se denne oppfølgeren. Men her fikk man raskt erfare at ikke denne oppfølgeren bærer den samme energiske actionkvaliteten som den første filmen var så god på. Bildet er av bedre kvalitet enn den første filmen og det lyser at man har hatt høyer budsjett, men det ser ikke ut til å ha hjulpet fordi nærmest all magien er borte og dette fremstår som et litt gjennomsnittlig kampsportepos. Man forsøker seg også med litt drama mellom slagene, men jeg føler ikke det har helt noe her å gjøre og det treger bare ned filmens tempo. Man dveler også for mye her ved å bare vise folks ansikter og forsøker å bygge opp mot en kamp på det viset uten å få det helt til. Det er også høy faktor av gjentakelse i filmen. Det hele føles dog helt grei å se, og om du ikke forventer så mye så får du nok her til å få tilfredstillit noe av ditt actionbehov. Filmen er også best mot slutten der den har sine aller beste actionsekvenser. Personlig ble jeg som sagt litt skuffet her og jeg føler dette ikke fortjener bedre enn en grei treer på terningen for en film som leverer actionunderholdning på et greit vis, det er bare det at ting føles litt småkjedelig innimellom som trekker litt ned her. Man vil egentlig bare se kamper og stilig slåssing og det får man ikke helt nok av her. Man roter det litt bort i litt småsøvning handling som et alt for langt dansnummer midt i og en del annen nødhandling. Det faller heller ikke i god jord at man avslutter filmen med en cliffhangerslutt.


Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Ong-bak 3 - Nye utfordringer for den akrobatiske kampsportkaren, Tien
- Ong-Bak - Muay Thai Warrior - Tøffe kampsportscener og stilig akrobatikk

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Ong-bak 3 - Nye utfordringer for den akrobatiske kampsportkaren, Tien

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,2 av 6 - 15 stemmer)

Kritikker i media

 • MovieFreak.com
 • Screenrant.com
 • theactionelite.com
 • Dallas Morning News
 • Filmfront
 • Washington Post
 • Combustible Celluloid
 • Deseret News, Salt Lake City
 • Reeltalkreviews.com
 • 7M Pictures
 • Watertown Daily Times

Land:

Thailand

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.