Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av The Break-Up, amerikansk film fra 2006

Komedie, Drama, Romantikk Spilletid: 105 minutter Aldersgrense: Alle år

Trailere

  The Break-Up - Trailer 27.04.2007

Forsøk på noe nytt som ikke fungerer helt i lengden

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 22.07.2012]
Gary Grobowski og Brooke Meyers er et par som har hatt sine lykkeligste dager sammen. Hun jobber som en kunsthandler og han som en turguide. De bor sammen men begynner å gå hverandre litt på nervene. De krangler og man begynner å se at de er forskjellige mennesker som ikke er så god på å samarbeide i hverdagen. De lytter ikke til hverandre. Det gjør at de erklærer krig mellom hverandre, men ingen av dem vil flytte ut av leiligheten som de eier sammen. Resultatet blir at de må bo sammen som uvenner helt til en av de når bristepunktet. Men begge har fremdeles følelser for den andre og håper at den andre vil stoppe spillet før det går for langt...
Annonse:

Filmen åpner med at vi ser at det er kamp på Chicagos baseballbane der Chicago Cubs spiiller. Tribunen er fullstappet og blant tilskuerne sitter en man ved navn Gary Grobowski sammen med kameraten og følger spent med på kampen. Det går ikke helt greit med laget til Gary mens kameraten storkoser seg. Det blir det en del krangling av mellom de to. Gary bestiller noen pølser som trøst. Han må sende pengene langs rekken da de ikke kan reise seg midt i kampen. Og på rekken sitter den pene damen Brooke Meyers som Gary legger merke til og spanderer en pølse på selv om hun egentlig ikke vil ha. Han flørter litt mens han spiser og nå har pipen fått en anen lyd. Etter kampen stopper han Brooke og spør om de skal ta en drink. Hun sier at hun er med noen og må gå, men Gary lar kjeften gå og er litt småmorsom mot henne. Dette er deres første møte og Gary gir ikke opp å sjekke opp Brooke. Det ene fører til det andre og snart er de et par som vi ser på alle bildene deres fra deres lykkeligste dager sammen.

Denne filmen begynner der de fleste andre romantiske komedier slutter med at de lever lykkelig som et par som har fått hverandre. Men det er ikke alltid lykke og nå er paret begynt å gå hverandre på nervene. Det er ikke alt som er like gøy som følger med i et forhold. Han kommer hjem trøtt fra jobben og vil slappe av litt på sofaen, men de skal ha besøk med hennes familie og det er ikke like gøy. Begge blir jo nødt til å bidra når gjestene er i huset. Dette blir det selvsagt slitsomt og fører nok en gang til krangel mellom de to partene. Etter krangelen slår hun opp med ham. De blir mutt på hverandre og starter krig. Han kjøper et biljardbord som han setter i spisestuen. Når ingen av dem gir opp leiligheten som de eier sammen blir det mye rom for sammenstøt med hverandre. Begge er så prinsippfaste og har i bunn og grunn en tro på at det kan bli dem igjen bare den andre parten kommer krypende tilbake som en tøffel og forandrer seg slik at det blir harmoni i forholdet. Mange vil nok kjenne seg igjen i en del her, men ting blir jo dratt veldig langt her.

Man forsøker seg på å skape humor her, og man lykkes litt på vei, men de fleste poengene blir litt plump. Det blir også forsøk på å skape litt småflau humor. Blant annet når man har middagsbesøk med familien så oppfører alle seg på forskjellige måter som går Gary på nervene. Han liker verken deres dårlige vitser eller det at man skal synge aka pella med alle med i angen rundt bordet. Jennifer Aniston og Vince Vaughn er litt småmorsomme innimellom og viser at de passer greit inn i sine roller i denne filmen. Vaughn er nok den som stjeler mesteparten av showet i hans humorskuespill. Det er mye humør her men det er ikke alle spøker som faller i like god jord her. Man ler ikke veldig godt av denne filmen, men det blir mer litt smiling innimellom. Situasjonskomikken holder med andre ord ikke helt mål sammenlignet med de beste i klassen.

Man skjønner kjapt at filmen ikke har et stort nok konsept til å fylle hele filmen. Dette er jo mest morsomt den første halvtimen, men så daler underholdningsverdien når en går tom for poenger. Det hele blir da litt langtekkelig og kjedelig å følge denne litt satte krigføringen mellom de to i paret. Moralen med filmen er grei nok den og det er nok mange som nok blir litt mer medgjørlig etter ha sett dette, men det alene er ikke nok til å skape nok underholdning inn i denne filmen. Filmen har mye unødvendig tull og er nok litt for grunn til å virkelig nå skikkelig ut. The Break-Up er en helt ok film som såvidt karer seg opp på en syltynn treer på terningen. Noen vil nok synes dette vil fungere som en film å se om en har fått med seg det meste av det som er bedre i samme sjanger. Man skjønner veldig raskt hvordan dette vil forløpe seg. Selv om man forsøker å angripe dette fra en ny vinkel så klarer man ikke å holde ut hele løpet. Manuset hadde trengt kraftig omskriving for å holde helt inn. Dette blir egentlig bare enda en måte å gå rundt grøten. Slutten er heller ikke noe som er særlig oppfinnsom den heller og fungerer bare med nød og neppe.


Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Ant-Man and The Wasp - Underholdende om mauren og vepsen, men brodden mangler.
- Ant-Man - Snålt, sjarmerende og passe morsomt
- Yes Man - Unødvendig
- Bring It On - Kirsten Dunst i lettvekterkomedie for tenåringer

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(2,8 av 6 - 30 stemmer)

Kritikker i media

 • Cinemablend.com
 • Natt&Dag
 • Se og hør
 • Politiken (Danmark)
 • Verdens Gang
 • Adressavisen
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Side2
 • Filmfront
 • Filmbyen
 • Berlingske Tidene
 • Jyllands-Posten
 • Cinemazone
 • Filmz.dk
 • Dagbladet
 • Stavanger Aftenblad
 • Filmguiden
 • Ekstra Bladet (Danmark)
 • B.T. (Danmark)
 • arilabra.com
 • Bergens Tidene

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Universal Studios / Universal Pictures, Mosaic Media Group, Wild West Picture Show Productions

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.