Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Ocean's Thirteen, amerikansk film fra 2007

Komedie, Kriminal, Drama, Thriller Spilletid: 122 minutter

Trailere

  Ocean's Thirteen - Trailer 06.02.2008

Passende fornøyelig i denne tredje runden med Ocean

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 16.01.2012]
Willy Bank er en skruppelløs forretningsmann med stort ego. Han har vært forretningspartner med Reuben Tishkoff (En av Ocean’s menn) i årevis. Nå når Reubens helse begynner å skrante så stikker Bank ham i ryggen uten forvarsel og tar fra ham både hotellnavn og verdier. Nå begynner Ocean og blande seg inn fordi han ikke liker at noen av hans nære venner blir behandlet dårlig. Banks har bygget et hotell som Ocean vet han vil gjøre det bra med og det var egentlig Reubens prosjekt. Dette er ikke et hvilket som helst hotell det er noe av det mest eksklusive man finner. Marmoren er håndplukket i Italia, kokkene har stjålet det beste fra restaurantene i Michelin-guiden, i villaene for de store spillerne er sølvtøyet faktisk av gull. Han har også Casino som er uten grenser som satser på å håve inn fem millioner dollar hver natt. Men for å gjøre en slik satsing som dette mulig måtte Willy Bank gi opp seks av ni stoler i styret så han kontrollerer ikke sitt eget firma. Han har også lovnader om at han i første kvartal må tjene 5000 millioner, ellers blir han kastet ut. Ocean legger en listig plan for hvordan han skal gjøre livet surt for Willy Bank og godt for Reuben Tishkoff. Denne gangen trenger Ocean tolv andre medhjelpere for å gjennomføre planen for å forsøke å få Reuben til å få noe å leve for...
Annonse:

Det hele begynner her i en lekebutikk i Valencia som er stengt for natten. Klokken er 02:43 og alt ser helt rolig og stille ut, da man hører og ser noe fire seg ned fra taket. Det er en tyv kledd i svart og med svart hette over hodet. Han går målbevisst gjennom butikken og bak til hvelvet der en rekke andre svartkledde menn er i full sving. Han setter på et teknisk hjelpemiddel på safen i det telefonen ringer. Han tar den og avkler seg hetten og man ser at det er Rusty Ryan som skjuler seg under den. Det er kommet opp et problem og han sier til resten i hvelvet at han må gå. De andre står bare å stirrer på ham mens han stikker avgårde. Han setter seg på et fly med Danny Ocean. De snakker på flyet med hverandre og snart kommer de til flyplassen der Linus Caldwell venter med en bil og tar dem til Reuben Tishkoff ligger med hjerteinnfarkt og at han trenger noe å leve for for å komme seg.

Dette er mer tilbake slik vi husker den første filmen og det er jo slik vi vil ha disse filmene. Her bruker man en del tid på å lage en god plan for hvordan man skal klare et nytt såkalt ‘umulig’ kupp. Kuppet her er jo herlig vanskelig å gjennomføre at det får Olsenbanden til å se ut som smågutter i forhold. Her må en overkomme en rekke problemer som ville fått noen og en hver til å gi opp bare ved tanken på dem, men ikke Ocean. Han digger slike problemer og spiser dem til frokost. Han ser bare på dem som utfordringer som alltid kan løses med det riktige personellet. Ting høres kanskje enkelt ut her underveis, men det er gode tvister og filmen tar litt og litt små nye veier underveis. Bildet endrer seg så man alltid har noe interessant å holde fingrene i for å nå det store målet. Man får også møte igjen en del karakterer som man ikke ventet å møtet her som tar part i denne historien på forskjellig vis. Man har jo også blitt godt kjent med Ocean og hans karer gjennom de andre filmene og man forstår litt hvordan han tenker og det er også litt av grunnen til at man skjønner hvorfor han handler her.

Her har regissør Steven Soderbergh klart å snu trenden som virkelig pekte nedover i forrige film i denne serien. Her kommer Soderberghs regi mer til sin rett. Man får igjen tilbake litt av troen en hadde på denne franchisen som en hadde i første film. Bildet er flott å se på og man får en rekke bedre scener enn man fikk i forrige film. Her har man et mye bedre manus enn man hadde i den andre filmen som var veldig flat. Man har klart å tilføre litt av humoren tilbake i filmen også og innimellom er dette riktig så fornøyelig å følge. Soderbergh er her ganske god til å fortelle historien på en god måte. Dette er ikke like minneverdig som første film, men denne filmen har da i alle fall noe som gjør den til fungerende underholdning. Ting flyter fint her og er merkbart bedre enn den andre filmen, og det er jo egentlig ikke mer man forventer av den tredje filmen i en serie filmer av dette slaget.

Skuespillet er også ganske greit her som vanlig og i tillegg til stjernene George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Don Cheadle og Casey Affleck finner man også Hollywoods store mann i den eldre superstjernen Al Pacino som et slags ess i kortstokken. Joda, det var en forlokkende tanke å få inn slikt sterkt kort i bunken, men Pacino gjør langt i fra sin beste rolle her, men fungerer på et vis og har pondusen til å gjøre en slik stor egorolle som dette. Man mangler en skikkelig kvinnelig skuespiller her og det hadde nok vært greit med en Julia Roberts eller Catherine Zeta-Jones som vi fikk servert i de tidligere filmene selv om de begynner å dra på årene for slike roller som de er ment til å gjøre her.

Selv om dette begynner bra mister litt av luften her midtveis, men det bygger seg opp igjen her mot slutten. Om man har fått med seg de andre filmene og likte de så tror jeg at man kommer til å synes godt om denne filmen også. Man liker godt dette skruppelløse med stort ego får smake sin egen medisin. Man får jo en viss glede av dette og når slutten sitter inn så smiler man og da har en egentlig oppnådd det man kom for når man satte seg ned med denne filmen. Alt i alt er man greit fornøyd med det man fikk her. Det at Soderbergh viser at han kan klare å gjøre en tredje film i serien såpass severdig viser hvor mye som bor i denne mannen. Jeg tror ikke denne filmen ville klart seg like godt uten ham. Han klarer å løfte dette opp og klarer å komplettere det hele.


Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Ocean's 8 - Lekre ranere i dvask utførelse
- Ocean's Twelve - Slett oppfølger som aldri er i nærheten av å følge sin forgjenger
- Ocean's Eleven - Glimrende lett underholdning
- Ocean's Eleven - Ingen klassiker, men ting blir greit rodd i land

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Haywire - Tam actionthriller
- Contagion - Troverdig paranoia
- The Informant! - Småvittig om en utrolig historie
- Che - Argentineren - Omfattende og for de spesielt interesserte om Che - Guevara
- Ocean's Twelve - Slett oppfølger som aldri er i nærheten av å følge sin forgjenger
- Solaris - Et blekt forsøk på en Solaris alla 2003
- Traffic - Drivende god film om narkotikaens mange sider
- Ocean's Eleven - Glimrende lett underholdning
- Erin Brockovich - Et innmari underholdende drama

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,3 av 6 - 42 stemmer)

Kritikker i media

 • Adressavisen
 • Dagsavisen
 • Se og hør
 • Filmbyen
 • Cinemablend.com
 • Bergens Tidene
 • Verdens Gang
 • Natt&Dag
 • Stavanger Aftenblad
 • Filmfront
 • Filmfeber.no
 • Politiken (Danmark)
 • Ekstra Bladet (Danmark)
 • Cinemazone
 • B.T. (Danmark)
 • 8mm.no
 • Lyd og Bilde
 • arilabra.com
 • Filmz.dk
 • Gamereactor.no
 • Dagbladet
 • Aftenposten
 • Side2
 • Berlingske Tidene
 • Jyllands-Posten

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Warner Bros. Pictures, Village Roadshow Pictures, Section Eight, Jerry Weintraub Productions

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.