Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Superman Returns, amerikansk film fra 2006

Action, Superhelt-film, Eventyr, Fantasi, Sci-Fi Spilletid: 154 minutter Aldersgrense: 11 år

Trailere

  Superman Returns - Trailer 27.04.2007

Veldig mørkt og dystert

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 12.05.2011]

Supermann har vært borte fra jorden i fem år. Han har vært på reise i rommet til restene av planeten Krypton. Når Supermann kommer tilbake til jorden har mye endret. Hans store kjærlighet Lois Lane har gått videre i livet og funnet seg en ny mann. Supermanns skalkeskjul i Clark Kent tar igjen på seg sine journalistbriller og begynner på ny igjen i avisen Daily Planet. Verden ser ut til å ha klart seg fint uten Supermann. Skurken Lex Luthor har også sluppet ut fra fengselet og har dratt for å finne Supermanns borg. Der lærer han om Supermanns opphav og stjeler avansert teknologi, som Luthor skal bruke for å skape et nytt kontinent og sette USA under vann. Når Luthors nye plan kommer på banen, ser det på ny ut til at verden trenger Supermann og hans talenter...

Annonse:

Jeg digger slike filmer der filmskaperne introduserer karakterene en etter en i løpet av filmen. Det får deg til å lure litt på hvem som er hvem og hvilken kjent rollefigur de kommer til å tre inn i. Filmen åpner med en gammel dame som ligger på dødsleiet. Hvem kan dette være? Er det fostermoren til Supermann eller kanskje en gammel Lois Lane? Det er mange muligheter og jeg skal ikke røpe svaret, men bare fortelle deg at alt begynner litt snedig. Denne scenen avslører også noe viktig om en av de andre karakterene i filmen. Du vil møte alle kjente og kjære rollefigurene fra Supermannuniverset. Men alt stopper der i forhold til å sammenligne dette med den gamle æraen med Supermannfilmer. Dette forsøker å stå på egne bein og skiller seg kraftig ut fra de gamle filmene.

Jeg lurte jo på om det noengang ville komme en like god supermann som det Christopher Reeve gav oss. Han satt virkelig standarden for hvordan jeg oppfattet Supermann. Nå er det nye tider og Reeve er ikke lenger blant oss. Det betyr at nye krefter har overtatt rollen som mannen av stål. Rollen gikk etter mange auditions til den noe ukjente Brandon Routh. Men det var nok noe av meningen å få en rein og ny start med en ny skuespiller man også kunne satse på i eventuelle oppfølgere. Denne Routh klarer seg greit, og han minner jo en god del om Christopher Reeve til tider. Det tiltaler meg at han forsøker å ligne på Supermann, men det er også et stort men her. For Routh blir litt for blass i filmen og han blir en litt for kald både i rollen som Clarke Kent og som supermann.

Særlig bedre gjør heller ikke Kate Bosworth det som Lois Lane. Hun er jo litt søt, men er litt kjedelig i sin framtoning. Men filmen blir heldigvis reddet litt inn igjen med andre rollevalg som eksempelvis skurken, fordi det krever sin mann å spile skurk, og der er Kevin Spacey så absolutt riktig mann på rett plass. Han har den rette pondusen og er jo som vanlig en dyktig skuespiller som også her gjør seg godt i rollen som Lex Luthor. Spacey gjør en ekkel og litt creepy versjon av denne superskurken. Det er kult å også få et glimt av den avdøde filmstjernen Marlon Brando også, som er gjenskapt av materiale fra de gamle Supermann-filmene, og det skaper jo litt filmmagi å gjenoppleve en slik storhet.

Etter å ha nylig sett alle de gamle supermannfilmene i rekkefølge, er det jo veldig kult å sette seg ned å se denne rebooten av supermann. Filmen starter noen år etter film nummer to i rekken, Superman II, fra 1980. Det er jo akkurat før det begynte å gå unnabakke i de gamle filmene. Begynnelsen er faktisk et ganske kult skue for den som har gjort hjemmeleksen sin, men jeg er nok redd at ikke 'Superman Returns' kanskje vil fenge liek mye for nye seere. Filmen kan for mange virke noe treg. Det kommer noe av at den også er veldig lang med sine over to og en halv timers spilletid.

Det er litt lite futt i filmen. Alt fremtones mer som en dramafilm med noen action. Det er kanskje ikke helt slik man forventer av en superheltfilm. Når jeg filmer som blir så mørke som denne, så bør filmen ha mye å komme med samtidig som forsvarer det mørke. Personlig synes jeg ikke Supermann kler en så mørk film som denne. Det blir for grått og trist og til tider litt uengasjerende å se på. Filmen begynner dog ganske bra, men så mister den litt styringen og går seg litt bort. Den har en forsåvidt grei historie, men som ikke er fortalt på en stødig nok måte, særlig mangler den siste lille underholdningsfaktoren.

Noe av skylden for mørket, må nok regissøren Bryan Singer ta. Han står bak de to første X-Men-filmene, men dette er dessverre ikke like solid. Jeg hadde virkelig troen på Singer ved roret og at det var tid for en ny supermannfilm etter alle disse årene med pause, men dette lykkes aldri helt. Singer klarer aldri å overbevise nok til at man kjøper denne rebooten helt. Effektene er det jo ingenting å si på. Alt ser alt veldig bra ut og enkelte scener er en estetisk nytelse å oppleve i form av et flott spill mellom foto og effekter. Med det merker jeg at det er brukt mye penger på verket, og det kan være litt av faktoren som gjør at dette føles okei å til tross for at det mangler det siste lille ekstra hele veien.

Som en oppsummering er dette hverken fugl eller fisk. Du bør ha litt tålmodighet fordi filmen er noe for lang. Selv for en halvveis Supermannfan så føltes dette litt drygt. Det blir jo aldri direkte dårlig og ting ser jo forsåvidt bra ut. Det kan også være vanskelig å sette helt fingeren på hva man burde gjort annerledes, men det å lage gjøre ting mørkt i seg selv, er ikke nødvendig alltid et pluss. Filmen får riktignok okei dynamikk i historien og samtidig klarer filmen balansegangen med den kraftige Supermann versus hans svakheter. Jeg tenker på at om man får en Supermann er såpass uovervinnelig kan det lett bli litt kjedelig og forutsigbart.

Jeg skjønner godt de som ikke kjøper denne underholdningen helt. Min personlige oppfatning av dette ble jo veldig delt. Jeg fikke en del som jeg ville, og en del som jeg ikke var så fornøyd med. Superman fra 1978 er framdeles kongen av Supermannfilmer. Dette nådde rett og slett ikke helt opp mot den filmen. Jeg ender opp på et svakt terningkast fire øyne, fordi jeg føler filmen har noe å komme med. Dette er bare ikke en blockbuster for alle, slik jeg hadde trodd på forhånd.
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Batman vs. Superman - Svært variert om stormannsgalskap på flere plan!
- Superman: Man of Steel - Supermann i total audiovisuell overkill
- Superman 4 - The Quest for Peace - Nesten en parodi på seg selv
- Superman 3 - Supermann endrer personlighet
- Superman 2 - Supermann møter likemenn
- Superman - The Movie - Den første store superheltblockbusteren

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Bohemian Rhapsody - Underholdende og frisk hyllest til dronninga
- X-Men: Apocalypse - Et tilbakeskritt for mutantene
- X-Men: Days of Future Past - Heidundrende mutantfest!
- Jack the Giant Slayer - Trygg og actionfylt blockbuster
- Valkyrie - Grovt forræderi
- X-Men 2 - Langt på vei vellykket
- X-Men - Leverer spenstig mutantunderholdning
- De mistenkte - Mesterlig fortalt

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,1 av 6 - 37 stemmer)

Kritikker i media

 • Cinemablend.com
 • Verdens Gang
 • Side2
 • Stavanger Aftenblad
 • Filmbyen
 • Jyllands-Posten
 • B.T. (Danmark)
 • 8mm.no
 • arilabra.com
 • Gamereactor.no
 • Dagbladet
 • Adressavisen
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Filmfront
 • Filmguiden
 • Se og hør
 • Berlingske Tidene
 • Politiken (Danmark)
 • Ekstra Bladet (Danmark)
 • Filmz.dk
 • Captain Charismas Filmblogg
 • Screenrant.com
 • Fraughtexperiments.blogspot.no
 • Defilmblog.be
 • Bergens Tidene

Land:

USA, Australia

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Warner Bros. Pictures, Original Film, Bad Hat Harry Productions, DC Comics, Peters Entertainment, Red Sun Productions Pty. Ltd., Legendary Pictures

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.